Leiderschap

Governance

‘Grote veranderingen vragen gedeeld leiderschap en circulair toezichthouden’

De zorg gedijde decennialang op het verdelen van verantwoordelijkheden. De zorgakkoorden en transities vragen echter om gedeeld leiderschap en grenswerkers. Dat stelt bijzonder hoogleraar Wilma van der Scheer. Zij deelt zes kenmerken over de leider van de toekomst.
Passende zorg

Geranne Engwirda: ‘Eendimensionaal p x q afspreken, dat werkt niet’

Geranne Engwirda had zelf niet bedacht om weg te gaan bij het Catharina ziekenhuis, maar toen ze op een shortlist kwam voor de positie van voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit, besloot ze zichzelf een sollicitatieprocedure te gunnen. "Ik realiseerde me dat dit een enorme kans is om een andere manier van betekenis te zijn voor de zorg", zegt Engwirda in een interview in de Zorgvisie special Passende zorg. Het is haar ambitie om de zorgkloof te dichten.
Passende zorg
Op de foto NVZD-voorzitter Rutger Jan van der Gaag en NVTZ-voorzitter Aad Koster

‘Moedige bestuurders en toezichthouders durven zorg af te stoten’

Perverse prikkels, organisatiebelangen en de waan van de dag zetten de zorgtransformatie onder druk. Daarom hebben de NVZD en NVTZ de handen ineengeslagen. In de Bestuurlijke Horizon 2030 roepen de verenigingen hun bestuurders en toezichthouders op tot een onderling nieuw samenspel en inzet op volksgezondheid. “De zorg moet er voor de maatschappij zijn, niet andersom”, aldus NVZD-voorzitter Rutger Jan van der Gaag en NVTZ-voorzitter Aad Koster.
Leiderschap
Chimpansees weten van elkaar met wie ze prettig samenwerken

Frans de Waal over conflict in de operatiekamer

De beste operatieteams op de operatiekamer bestaan uit een mannelijke ‘alfa-chirurg’ met een meerderheid van vrouwelijke collega’s of een vrouwelijke ‘alfa-chirurg’ met een meerderheid van mannelijke collega’s. Dat concludeerde Frans de Waal (1948-2024) na observaties bij Emory Healthcare in Atlanta.
Ggz

Anita Wydoodt: ‘Ik ga liever langzamer en samen dan snel en alleen’

“De relevantie van de ggz-sector binnen de maatschappij is groot. Als ik de komende jaren aan een positieve beeldvorming over de ggz kan bijdragen, ben ik een gelukkig persoon”, vertelt Anita Wydoodt, bestuursvoorzitter van Parnassia Groep en bestuurslid van de Nederlandse ggz, in De eerste honderd dagen.
Leiderschap

Poll-uitslag: ‘Helder blijft te veel hangen in het idee dat concurrentie alles oplost in de zorg’

Moet Helder blijven als VWS-minister om de beleidsplannen waar te maken of is het tijd het over een andere boeg te gooien? Dat vroegen wij u afgelopen maandag. "Pijnlijk dat de voortgang stokt door de stroperigheid op haar ministerie en zij niet schroomt om desondanks zorgaanbieders te blijven oproepen om vaart te maken." 
Leiderschap

Redactioneel: Een kruispunt zonder paden

Mooie stiel: zorgboer. En nog lekker lucratief ook. Winstmarges tot 34 procent, daar slaat de gemiddelde zorgbestuurder al snel groen van uit. Van jaloezie wel te verstaan. Fascinerend is het ook hoe in het afgelopen decennium de zorgboerderij in Nederland is opgerukt.
Governance

Frido Kraanen: ‘Ik zie transitiepijn en angst voor de toekomst’

“De transities van IZA en WOZO betekenen een fundamentele verandering van werkwijze, cultuur en spelregels in de zorg. Het is afscheid nemen van het model waarin we lang hebben gewerkt. Je ziet bestuurders en personeel soms een rouwproces doormaken.”
Leiderschap

Pien Beltman: ‘Aandacht laat organisaties vliegen’

Als chief operating officer is Pien Beltman sinds augustus verantwoordelijk voor de executie van de OLVG-strategie. Daarmee staat zij aan het roer om de digitaliseringstrajecten en het Santeon-programma Zorg bij jou verder te brengen in het Amsterdamse ziekenhuis. “De basis staat, nu is het de kunst om te implementeren”, vertelt ze in deze aflevering van Eerste honderd dagen.
Governance

Blog: Elimineer in de zorg de vrijblijvendheid rond de veranderopgave

Van zorgaanbieders mag niet verwacht worden dat zij zelf de veranderopgave formuleren, zeker niet als dat ingrijpende gevolgen heeft voor hun eigen organisatie. Toch zou centrale sturing een positieve impuls kunnen geven aan een inrichting en aanbod van passende zorg en de continuïteit daarvan. Daarom pleit Hans Oosterkamp, managing consultant bij Berenschot, voor een dijkgraaf in de zorg.

Uitgelicht congres

Congres De overgang

Masterclass Sturen op werkgeluk

Van der Valk

Artificial Intelligence in het Zorgonderwijs

Masterclass Inclusief Leiderschap

Carlton President Hotel