Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achteruitkijk-endoscoop spoort poliepen op

Mark van Dorresteijn
Een nieuw apparaat, een zogenoemde achteruitkijk-endoscoop, kan bij inwendig darmonderzoek 23 procent meer poliepen opsporen dan andere apparatuur. Dat concludeert onderzoeker Anke Leufkens van de Universiteit Utrecht in een onderzoek naar de effectiviteit van het apparaat. Ze promoveert dinsdag 31 mei op haar studie die internationaal is uitgevoerd.
Achteruitkijk-endoscoop spoort poliepen op

Poliepen kunnen verstopt zitten in plooien of een bocht van de darmen. De nieuwe endoscoop maakt de kans dat artsen een poliep missen, 2,5 maal kleiner. Volgens de universiteit missen artsen bij darmonderzoeken een kwart van alle poliepen.

Verwijderen poliepen

Het verwijderen van poliepen is een effectieve manier om het ontstaan van darmkanker tegen te gaan. In Nederland krijgen ongeveer 12.000 mensen per jaar darmkanker. Binnen vijf jaar is ongeveer 40 procent van hen overleden aan de gevolgen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.