Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ACM blokkeert fusie Albert Schweitzer en Rivas

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ACM heeft het Dordtse Albert Schweitzer Ziekenhuis en de Rivas Zorggroep in Gorinchem geen toestemming gegeven om te fuseren.
Albert Schweitzer Ziekenhuis
Albert Schweitzer Ziekenhuis

Volgens de autoriteit is meer onderzoek nodig.

Concurrentie

ACM constateert nu dat de ziekenhuizen in een deel van de regio elkaars belangrijkste concurrenten zijn en dat die onderlinge concurrentie door de fusie weg zou vallen. Daarbij zeggen zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties dat de ziekenhuizen nog niet hebben laten zien wat de voordelen van de fusie zijn. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft een aantal locaties in Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht en Ridderkerk. De Rivas Zorggroep beheert het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en een polikliniek in Leerdam. Daarnaast heeft de Zorggroep verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorgfaciliteiten en consultatiebureaus in de regio Alblasserwaard,  Vijfheerenlanden en het Land van Heusden en Altena.

Vergunning

Als de ziekenhuizen besluiten een vergunning aan te vragen, volgt nader onderzoek naar de gevolgen van de fusie voor patiënten en zorgverzekeraars. ACM beoordeelt of er na een fusie voldoende keuzes en kansen overblijven voor patiënten om een ziekenhuis te kiezen en of er voor zorgverzekeraars mogelijkheden blijven om goede afspraken te maken met de ziekenhuizen. ACM zegt veel waarde te hechten aan de oordelen van patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars.

Albert Schweitzer

Die vergunning gaat er komen, zegt bestuursvoorzitter Pier Eringa: ‘Dit is even een tegenslag, maar wij gaan met het volste vertrouwen door. We zijn overtuigd van de voordelen van deze fusie.’ Rivas en Albert Schweitzer werken al samen en juist vanwege de positieve ervaringen, wilden de ziekenhuizen dat formaliseren. ‘Het kost extra tijd en geld, dat is jammer. Maar als het moet, doen we dat.’

Care en Cure

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis kan als topklinisch centrum meerwaarde bieden aan het kleinere Beatrixziekenhuis. De ziekenhuizen helpen elkaar om de volumenormen te halen en dat te blijven doen. De Rivas Zorggroep is sterk in voor- en nazorg en dat heeft het Albert Schweitzer weer niet in huis. ‘De fusie kan ervoor zorgen dat alle patiënten in het verzorgingsgebied de zorg dichtbij huis kunnen houden. Uiteindelijk kan dit het voortbestaan van het Beatrixziekenhuis garanderen.’

Mededinging

Dat de fusie de keuzevrijheid zou beperken omdat beide ziekenhuizen nu elkaars concurrenten zijn, bestrijdt Eringa: ‘Wie in Gorinchem woont, kan ook naar Nieuwegein, Utrecht of Breda. Dat is allemaal niet zo ver.’ De ziekenhuizen hopen de fusie dit jaar nog rond te krijgen: ‘Misschien hebben we te weinig de nadruk gelegd op de belangen voor patiënten. Dat gaan we nu beter doen.’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

2 REACTIES

  1. Deze fusie moet nooit voet in de aarde krijgen! Dit omdat het een machtsimperium wordt in een grote regio waar klanten niets meer te kiezen hebben. Bovendien zijn het twee ongelijk in soort organisaties. Fuseren in dit geval is goed voor het directeuren aanzien. De medewerkers gaan er fors op achteruit. De lol gaat voor velen uit het werk. Het werk wordt nog meer massa. En het management heeft geen voeling meer met medewerkers!

  2. Lees alle reacties
  3. Tja. Je met dit soort samenwerkingsverbanden ook niet aan de grote klok gaan hangen. Elders in Nederland worden ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties in stilte samengevoegd; keihard samenwerken en de concurrentie uitschakelen door uitsluiting. Diaconessen/Rijnland en Activite hanteren deze praktijk. Mag blijkbaar allemaal van ACM en NZa.
    Toegang tot bewoners van woningen wordt doodleuk geweigerd met de woorden; neen, u zit nu bij die en die en daar horen die en die bij; u mag niet naar Marente, Buurtzorg of andere thuiszorg toe. En u moet u overige diensten halen bij die en die.
    Hoe de geldstromen lopen is dan maar de vraag. Wie betaalt wie?
    Scheiding van zorg en wonen wordt zo tot een lachertje. En de wooncorporaties blijven helemaal buiten schot terwijl zij hun boekje toch ver te buiten gaan. Onafhankelijk? Partijloos? Belangeloos?
    Neen. Eerlijkheid van ASZ en Rivas komt hen duur te staan, maar is wel beter voor de burgers; die kunnen blijven kiezen en behouden hun keuzevrijheid om zelf te kunnen en blijven kiezen voor beste zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.