Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ActiZ stuurt brandbrief aan zorgkantoren

Brancheorganisatie ActiZ dreigt met juridische actie in brieven aan de vijf grootste zorgkantoren. De brancheorganisatie vecht een aantal aspecten aan, die door deze zorgkantoren zijn opgenomen in de zorginkoopprocedures van 2009.
ActiZ stuurt brandbrief aan zorgkantoren

Achmea, CZ Groep, Agis, UVIT en Menzis hebben een door advocatenkantoor Van Doorne opgestelde brief ontvangen van ActiZ.

Inkoop zorgkantoor

De brancheorganisatie vindt onder andere een bepaling uit de inkoopprocedure 2009 van Achmea niet acceptabel. Het gaat om een zogenaamde vrijwaringsclausule. Deze clausule stelt dat het zorgkantoor niet aansprakelijk is ‘voor eventuele aanspraken van derden die voortvloeien uit het niet nakomen van de zorgovereenkomst tussen zorgkantoor en de zorgaanbieder’. Het gaat hier volgens ActiZ om het doorschuiven van een ‘zorgverplichting’ van het zorgkantoor naar de zorgaanbieders. Hiervoor zouden aanbieders financieel gecompenseerd moeten worden.

Zorgkantoor ActiZ

ActiZ schrijft verder ontevreden te zijn over een bepaalde volmacht in de inkoopprocedure van Achmea. Deze volmacht maakt het mogelijk dat het zorgkantoor de productieafspraken met een aanbieder verlaagt. Dat kan in geval van onderproductie. ‘Of sprake is van onderproductie en zo ja hoeveel wordt uitsluitend door Achmea bepaald.’ De brancheorganisatie wil in geval van onderproductie dat zorgaanbieders eerst kunnen overleggen met het zorgkantoor, alvorens het zorgkantoor de productieverlaging voorlegt aan de NZa.

Zorgkantoor Menzis

Menzis wordt in de brief ook aangesproken op een volmacht die de zorgverzekeraar heeft opgenomen. Met deze volmacht kan Menzis via de NZa zorgaanbieders op de productieafspraken korten in geval van overproductie. De wijze waarop Menzis deze bepaling heeft geformuleerd levert volgens ActiZ strijd op met de redelijkheid en billijkheid.

Zorgkantoor Agis

CZ Groep, Agis, UVIT, Achmea en Menzis worden in verschillende brieven onder andere ook aangesproken op een ‘bestuursverklaring’. Het gaat om de bepaling dat bestuurders een persoonlijke verklaring moeten afgeven. In deze verklaring staat dat de organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria en de algemene voorwaarden. Voorheen werd deze verklaring door de stichting afgeleverd, in plaats van door de bestuurder. ‘Waar er voor Agis geen verschil lijkt te zijn tussen ondertekening door de bestuurder in persoon of de bestuurder namens de stichting, brengt het vereiste van een bestuursverklaring wel een onnodige grote belasting voor de betreffende bestuurders mee. Deze lijkt niet te worden gerechtvaardigd door een belang aan de zijde van Agis.’

Advocaat Meavita

De zorgverzekeraars wordt in de brief om een reactie gevraagd binnen veertien dagen. Mogelijk juridische acties worden niet uitgesloten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Achmea en Menzis knijpen AWBZ af’

Zorginkoop AWBZ later dan normaal

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.