Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle afdelingshoofden Radboudziekenhuis demissionair

De raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen heeft in de afgelopen tijd alle vijftig afdelingshoofden van het ziekenhuis demissionair verklaard. De komende twee weken wordt bekend wie in zijn oude functie terugkeert, eventueel met bijscholing.
Alle afdelingshoofden Radboudziekenhuis demissionair

Dat heeft bestuursvoorzitter Emile Lohman gisteren gezegd op een bijeenkomst met onder meer patiëntenverenigingen. De maatregel is onderdeel van een bedrijfsbrede reorganisatie, die is ingezet nadat enkele jaren geleden bleek dat er op de hartlongafdeling van het UMC zoveel mis was dat de afdeling tijdelijk moest sluiten. Volgens de inspectie draait de afdeling sinds de heropening in 2006 uitstekend en is het sterftecijfer onder patiënten nu bijzonder laag.

Wachtlijsten

In het hartcentrum zijn sinds de heropening 718 volwassen patiënten geopereerd. Er overleden dertien mensen, voornamelijk aan andere orgaanproblemen. De hartafdeling kampt alweer met een lange wachtlijst. Hartchirurgen van het UMC pleiten voor uitbreiding van het aantal operatiekamers, maar volgens de raad van bestuur is daar onvoldoende personeel voor te vinden.

Onderzoeksraad

Een woordvoerster van het ziekenhuis benadrukt dat het demissionair verklaren van de afdelingshoofden geen disciplinaire maatregel is. “Het ziekenhuis gaat anders werken. Sommige mensen kunnen of willen daar niet aan voldoen, hebben een opleiding nodig of moeten gaan samenwerken”, zegt zij. Het UMC, met ruim 9.000 werknemers de grootste werkgever van Gelderland, heeft ook een eigen instituut voor kwaliteit en veiligheid ingesteld, dat jaarlijks twaalf afdelingen medisch onder de loep gaat nemen. In april verschijnt een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de problemen bij de hartlongafdeling, die in 2005 bekend werden. De raad heeft ook gekeken naar de maatregelen die het UMC sindsdien heeft genomen en voegt daar eigen aanbevelingen aan toe. Het is het eerste onderzoek naar veiligheid in de zorg, dat de Onderzoeksraad heeft gedaan. (ANP)

Lees ook:

Radboud kondigt reorganisatie aan

Radboud krijgt ruim zeventig klachten

Radboud mag hartoperaties hervatten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.