Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle zorginstellingen klimaatneutraal in 2050

Met de ondertekening van de ‘Green Deal Zorg’ door minister Bruno Bruins gaan zorginstellingen en brancheorganisaties aan de slag met de reductie van CO2. Het doel is om als zorginstelling in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Green Deal Zorg
Minister Bruins en diverse partijen ondertekenen Green Deal duurzame zorg. Foto: Van Straten Medical

Alle zorgorganisaties maken voortaan bij beslissingen over bouw, mobiliteit en inkoop een routekaart met een (wijk)gerichte aanpak die aansluit bij de doelstellingen van het Klimaatakkoord. De routekaart laat zien hoe een zorgorganisatie richting 2050 klimaatneutraal wordt.

Inkoop

Bij de inkoop is het streven om circulair werken – zonder verspilling van grondstoffen – een vast criterium te maken bij alle inkoop van goederen en immateriële zaken. Denk daarbij aan de inkoop van voeding, geneesmiddelen, medische en verzorgende hulpmiddelen, bedrijfskleding, wasgoed, facilitaire producten en bouwmaterialen.
Om medicijnresten in het riool tegen te gaan, wordt personeel getraind en voorgelicht.

Gezond werkklimaat

Een gezond leef- en werkklimaat hoort ook bij deze Green deal. Daarom zullen ziekenhuizen en zorginstellingen meer mogelijkheden voor beweging en ontspanning moeten creëren. Voor de cliënt en het personeel. Ook aandacht voor duurzaam en gezonde voeding hoort daarbij.

Hulp bij het groener maken

Het initiatief voor de Green Deal Zorg komt van de brancheorganisaties vanuit de curatieve zorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg en hun individuele leden. Lokale en landelijke overheden, kennisinstellingen, zorgverzekeraars en andere financiële instellingen, maar ook leveranciers gaan hen helpen bij het groener maken van de zorg.

Tegenstrijdigheid aanpakken

Minister Bruno Bruins: ‘De zorg werkt hard om mensen beter te maken, maar is tegelijkertijd nog een grote vervuiler. Milieuvervuiling leidt wereldwijd tot ziekte, vroeggeboortes en sterfte. Die tegenstrijdigheid willen we aanpakken. Het bewustzijn en enthousiasme om mee te werken aan duurzame zorg groeit gelukkig snel. Daar wordt iedereen beter van.’

Kwartiermaker Cathy van Beek: ‘Minstens 5 procent van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de zorg. En dan heb je het nog niet over al die medicijnresten die in het afvalwater terechtkomen, het incontinentiemateriaal dat in het afval verdwijnt, al die sterke schoonmaakmiddelen waarmee wordt gewerkt en de berg afval die al na één operatie overblijft.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.