
Alle zorgorganisaties maken voortaan bij beslissingen over bouw, mobiliteit en inkoop een routekaart met een (wijk)gerichte aanpak die aansluit bij de doelstellingen van het Klimaatakkoord. De routekaart laat zien hoe een zorgorganisatie richting 2050 klimaatneutraal wordt.
Inkoop
Bij de inkoop is het streven om circulair werken – zonder verspilling van grondstoffen – een vast criterium te maken bij alle inkoop van goederen en immateriële zaken. Denk daarbij aan de inkoop van voeding, geneesmiddelen, medische en verzorgende hulpmiddelen, bedrijfskleding, wasgoed, facilitaire producten en bouwmaterialen.
Om medicijnresten in het riool tegen te gaan, wordt personeel getraind en voorgelicht.
Gezond werkklimaat
Een gezond leef- en werkklimaat hoort ook bij deze Green deal. Daarom zullen ziekenhuizen en zorginstellingen meer mogelijkheden voor beweging en ontspanning moeten creëren. Voor de cliënt en het personeel. Ook aandacht voor duurzaam en gezonde voeding hoort daarbij.
Hulp bij het groener maken
Het initiatief voor de Green Deal Zorg komt van de brancheorganisaties vanuit de curatieve zorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg en hun individuele leden. Lokale en landelijke overheden, kennisinstellingen, zorgverzekeraars en andere financiële instellingen, maar ook leveranciers gaan hen helpen bij het groener maken van de zorg.
Tegenstrijdigheid aanpakken
Minister Bruno Bruins: ‘De zorg werkt hard om mensen beter te maken, maar is tegelijkertijd nog een grote vervuiler. Milieuvervuiling leidt wereldwijd tot ziekte, vroeggeboortes en sterfte. Die tegenstrijdigheid willen we aanpakken. Het bewustzijn en enthousiasme om mee te werken aan duurzame zorg groeit gelukkig snel. Daar wordt iedereen beter van.’
Kwartiermaker Cathy van Beek: ‘Minstens 5 procent van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de zorg. En dan heb je het nog niet over al die medicijnresten die in het afvalwater terechtkomen, het incontinentiemateriaal dat in het afval verdwijnt, al die sterke schoonmaakmiddelen waarmee wordt gewerkt en de berg afval die al na één operatie overblijft.’