Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Allochtonen accepteren diagnose ‘ongeneeslijk’ niet

Annelies Vermeulen
In de palliatieve zorg botsen professionele waarden van zorgaanbieders met de culturele waarden van Turkse en Marokkaanse patiënten. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Fuusje de Graaff van het NIVEL.
Allochtonen accepteren diagnose ‘ongeneeslijk’ niet

De Graaff heeft onderzocht hoe de palliatieve zorg aan patiënten van Turkse en Marokkaanse achtergrond in Nederland vorm krijgt. Bij Turken en Marokkanen is ziekte gewoonlijk een zaak van de hele familie. Die zit in haar maag met de diagnose ‘ongeneeslijk’. Die vertellen ze vaak niet om de doodzieke patiënt zijn hoop op genezing niet te ontnemen. Ze verwachten van artsen dat die de patiënt, ook al is die ongeneeslijk ziek, tot het laatst toe proberen te genezen.

Kwaliteit van leven

Bij Nederlandse zorgverleners prevaleert de kwaliteit van leven. “Bij een medische inschatting dat een patiënt spoedig zal overlijden, gaan zorgverleners ervan uit dat het voorkomen of bestrijden van pijn en ongemak belangrijker is dan het leven te rekken”, zegt De Graaff. “Turkse en Marokkaanse patiënten en familieleden accepteren dit minder. Zij vinden dat het moment van overlijden in Gods handen ligt en niet door artsen kan worden bepaald. Daarnaast zijn ze bang dat pijnbestrijding hen suf maakt, terwijl ze helder voor Allah willen verschijnen.”

Verbinding maken

Volgens De Graaff is een gezamenlijke besluitvorming de sleutel tot de best mogelijke zorg. Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden moeten een manier vinden om om te gaan met de driehoeksverhouding tussen zorgverlener, patiënt en familie. Meer ervaren artsen en verpleegkundigen lijken daar beter in te slagen. “Ze zijn meer geneigd rekening met de wensen van familieleden. Zij leggen uit hoe het in Nederland gaat en waarom het zo gaat. En zij vragen patiënten wat zij willen. Het is heel belangrijk verbinding te maken met de patiënt én de familie.”

Thuiszorg

Opvallend is verder dat Turkse en Marokkaanse families weinig gebruik maken van thuiszorg. Volgens De Graaff kan de inzet van thuiszorg, naast de mantelzorg door familieleden, ertoe leiden dat problemen eerder worden gesignaleerd. Thuiszorgmedewerkers kunnen die doorgeven aan de huisarts. (Zorgvisie – Bart Kiers / Foto: sxc.hu suca)

Lees ook:

Allochtonen leunen te zwaar op mantelzorg

Minder diabetesmedicijnen bij allochtone patiënten

Uitval revalidatie onder allochtonen twee keer hoger

19 REACTIES

  1. Mensen hebben (door de media)vaak het idee dat artsen wonderen kunnen verrichten,Dat is helaas niet zo.Een menselijk lichaam geneest zichzelf als het de rust en kracht nog heeft.En als het niet zichzelf kan genezen houdt het echt gewoon op een arts kan het alleen een handje helpen of iets verwijderen of iets toevoegen,maar als het lichaam niet wil of kan dan houdt het op.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben dit als nachthoofd ook tegen gekomen in streng gereformeerd gebied in Nederland. Het is dan vaak heel moeilijk om stervensbegeleiding te geven, daar het leven het hoogste goed is en de HEER beslist . tevens is een adequate pijnbestrijding dan zeer moeilijk. Ik zelf vond dat er veel meer lijden met een lange ij was in deze omgeving dan in de Noord Limburgse en Oost brabantse omgeving waar ik in het verleden gewerkt had als nacht hoofd.
    Mogelijk kun je vanuit die omgeving Andel Wijk en Aalburg adviezen / handvatten krijgen hoe dar mee om te gaan.

  4. Hicham, laat je nou niet door Jan op deze manier uit de tent lokken. Dat is koren op zijn molen en het draagt verder nergens tot bij.
    Jan, een beetje respect voor je medemens is wel op zijn plaats. Denigrerende opmerkingen strelen wellicht je eigen ego, maar leiden verder tot niets. Martin heeft het hierboven mooi verwoord.
    Het is goed dat dergelijke onderzoeken plaatsvinden. We leren elkaar zo steeds beter kennen en kunnen steeds beter rekening met elkaar houden.

  5. 40 jaar geleden jan had je niet eens tandpasta wie bracht tandpasta voor de hollanders turken nederlanders wisten niet eens wat zeep was 40 jaar geleden ging jij en je kaaskoppen nog naar de badhuis zo modern zijn jullie niet jan dus julie hele westerse wereld heeft geleerd van arabieren geneeskunde sterrekunde dus praat niet of je volk wat weet 1000 jaar geleden konden arabieren al een gebroken been helen in nederland lieten ze hem gewoon scheef groeien zo modern zijn jullie niet jan die diamanten en goud uit afrika gestolen en nu met de eer strijken vuile nazi

  6. ee jan wij dwingen jou niet om moslim te worden we dwingen jou niet om de islam te kennen als jij niet wil kennen is jou vrijheid een beetje respect voo mij mede moslims en alochtonen als je zo grote bek heb semarangstraat 13 h amsterdam oost kom maar langs gaan we marokkaanse thee drinken vieze racist

  7. Mag ik een voorbeeld geven: een zeer oude man krijgt een herseninfarct, is halfzijdig verlamd en dan blijkt zijn nierfunctie ook langzaamaan achteruit te gaan. Veel Marokkanen willen dan “Alles uit de kast” zoals bijv. nierdialyse/CTscans etc. Terwijl je toch ergens aan dood zou mogen gaan, als je lijf echt “op” is.

  8. Ik ben 91 jaar en heb best wel heel wat meegemaakt in mijn leven. Wij leven nu in een tijd dat wij samenwonen met allerlei volken en geloven van de wereld. Laten we elkaars accepteren zoals we zijn en in vrede met elkaar omgaan. Dit zou de gehele samenleving te goede komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.