Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Antonîus werkt samen met marine

Mark van Dorresteijn
Het Antonîus Ziekenhuîs in Sneek gaat samenwerken met de Koninklijke Marine. Op 17 december ondertekenen de partijen een intentieverklaring.
Antonîus werkt samen met marine

Onder de vlag van het ziekenhuis wordt een kennis- en behandelcentrum voor hyperbare en duikgeneeskunde opgericht. Het mes snijdt aan twee kanten: het ziekenhuis hoopt hiermee extra patiënten te trekken en de marine is verzekerd van een zeven maal vierentwintig uur beschikbaarheid van zorg bij duikongevallen.

Hyperbare geneeskunde

Hyperbare geneeskunde vindt plaats in een grote tank, een drukcabine, waar patiënten met slecht genezende wonden, complicaties na een bestraling of chronische aandoeningen worden behandeld. Zij ademen hier 100 procent zuurstof in. Die tank komt naast het ziekenhuis te staan. Gespecialiseerd personeel van buiten het ziekenhuis voert de behandelingen in de tank uit. Alle vooronderzoeken vinden plaats in het ziekenhuis.

Ic level 2

Volgens bestuursvoorzitter Wouter van der Kam van het Antonîus Ziekenhuîs heeft de samenwerking nog meer voordelen: “De verbinding met een goede intensive care is essentieel. Wij zien dit als extra mogelijkheid om onze ic te upgraden naar level 2. Aan de andere kant kunnen de marine-artsen ervaring opdoen met andersoortige behandelingen dan ze normaal geven.”

Vierde centrum

In Nederland zijn nog drie hogedruktanks waar patiënten met 100 procent zuurstof worden behandeld. Van der Kam is ervan overtuigd dat er plaats is voor een vierde centrum. Het patiëntenaanbod groeit doordat het aantal chronisch zieken toeneemt.

Kenniscentrum

Het kenniscentrum krijgt de vorm van een zbc. Het Antonîus Ziekenhuîs draagt inhoudelijke verantwoordelijkheid, maar loopt volgens Van der Kam geen financieel risico. Investeerder Hypercare BV en het zbc, met als geneeskundig directeur een van de artsen in het Antonîus Ziekenhuîs, financieren het centrum. Het ziekenhuis ontvangt huur van het zbc. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.