Voorzittter Jan Smits schrijft dat het in 2012 ingevoerde systeem van de prestatiebekostiging ernstige tekortkomingen vertoont. Zo wijst hij in zijn brief op prijsrisico’s die op de apothekers worden afgewenteld, het gebrek aan transparante prijzen, de uiterst geringe inkoop van zorgverlening door zorgverzekeraars en de administratieve rompslomp en verspilling. Bovendien is het voortbestaan van veel zogeheten dienstapotheken (avond- en nachtdiensten) volgens Smits onzeker geworden door onenigheid met zorgverzekeraars over de contracten.
Agenda
De KNMP heeft vijf speerpunten op haar agenda. Ten eerste wil ze een aantal politieke besluiten terugdraaien, zoals de geheime prijsafspraken van de minister van VWS met fabrikanten van anti-stollingsmiddelen en de overheveling van dure medicijnen naar het ziekenhuis in 2013. Ten tweede wil de koepel verzekerde zorg niet langer afhankelijk van decentraal overleg tussen zorgverzekeraars en apothekers maken. De KNMP wil bovendien transparante, lage medicijnprijzen. De de gereguleerde marktwerking in de farmacie moet aangepast worden en tenslotte wil de koepel een toets voor beleidsinterventies van de minister VWS, zoals ingrepen in het basispakket.
Onderzoek
Smits verwijst in de brief aan de Kamer naar het in opdracht van de KNMP opgestelde rapport van advies- en onderzoeksbureau Booz&Co over de bijdrage die apothekers leveren en kunnen leveren in de farmaceutische zorg aan patiënten. Daaruit blijkt dat de huidige medicatiebegeleiding door apothekers alleen al leidt tot een besparing in de zorg van 120 miljoen euro tot 160 miljoen euro. Maar Booz&Co schetst ook scenario’s die nog veel meer mogelijkheden bieden om vanuit de apothekers bij te dragen aan de gezondheid van burgers en tegelijkertijd fors te besparen op de zorgkosten in Nederland. Het gaat dan om een mogelijke besparing van 500 miljoen euro tot 750 miljoen euro. ‘Dat zijn bedragen waar we in ons land niet omheen kunnen’, aldus Smits.
Het leven en laten leven principe zou toegepast moeten worden, scherpe prijzen zonder elkaar kapot te concurreren of uit te knijpen. Reguleren is prima maar dit compleet uitknijpen niet.
Onze apotheken houden het ook maar net droog, maar die betere dienstverlening waar de KNMP het over heeft, is nog nooit aangetoond. In plaats van brandbrieven te schrijven naar de Tweede Kamer zou de KNMP beter kunnen praten met ZN over de opzet van een goed onderzoek waarmee de meerwaarde wordt aangetoond.