Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts negeert waarschuwing bij uitschrijven medicijn

Artsen in ziekenhuizen die een digitale waarschuwingsmelding krijgen bij het voorschrijven van een medicijn, klikken die melding vaak weg. Daardoor zien ze belangrijke waarschuwingen soms over het hoofd. Dat concludeert ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC Heleen van der Sijs in haar promotieonderzoek, dat woensdag verschijnt.

Wanneer artsen een medicijn voorschrijven in het computersysteem, verschijnt er een op de drie keer een pop-up met een waarschuwing op hun computerscherm. Zo waarschuwt het systeem bijvoorbeeld wanneer de dosering van een bepaald medicijn te hoog is. “Het systeem geeft ook vaak irrelevante meldingen, waardoor ziekenhuisartsen de waarschuwingen gaan negeren”, aldus van der Sijs. Zo’n 91 procent van de artsen klikt de waarschuwing weg zonder het recept aan te passen, zo blijkt uit het onderzoek.

Fouten

“Het computersysteem, dat ook door huisartsen en apothekers wordt gebruikt, moet het voorschrijven van medicijnen veiliger maken. Dat gebeurt ook doordat digitaal uitgeschreven recepten leesbaarder zijn. Maar het werkt door de vele waarschuwingen ook fouten in de hand.” Van der Sijs concludeert in haar onderzoek dat de systemen veilig zijn, maar dat de gebruiksvriendelijkheid ervan beter kan. “Het systeem moet bovendien beter worden toegesneden op ziekenhuizen.” (ANP)

Lees ook:

‘Wet bepaalt dat medicijnen teruggaan naar apotheek’

Kwart artsen wijst H1N1-vaccinatie af

Onderzoek naar zorgfraude in Oost-Groningen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.