Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts VieCuri ontkent fouten bij dood patiënte

Mark van Dorresteijn
Een chirurg en een toenmalig arts-assistent van het VieCuri medisch centrum in Venlo hebben gisteren voor het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven weersproken dat in 2006 fouten zijn gemaakt bij de behandeling van een 79-jarige vrouw uit Venlo. De vrouw overleed aan de gevolgen van een blindedarmoperatie.
Arts VieCuri ontkent fouten bij dood patiënte

Nabestaanden verweten de artsen te lang te hebben gewacht met de operatie, de patiënte te vroeg naar huis te hebben gestuurd en een gebrekkige communicatie. Volgens de chirurg die destijds eindverantwoordelijk was voor de behandeling, was het uitstellen van de operatie medisch verantwoord. Dat er daardoor complicaties zijn opgetreden, weerlegde hij.

Te vroeg ontslagen

Wel gaf de chirurg toe dat de vrouw mogelijk te vroeg uit het ziekenhuis is ontslagen. Hij wist niet dat er een bloedtest was gedaan. Op basis van de uitslag die hij later onder ogen kreeg, had ze niet naar huis gemogen, erkende hij.

Nauwelijks overleg

De nabestaanden klaagden dat er geen of nauwelijks overleg was met de chirurg en dat ze het moesten doen met een ‘arrogante’ arts-assistent. De chirurg was op het cruciale moment niet beschikbaar vanwege een operatie. Daarom nam de arts-assistent het over, legden de artsen woensdag uit. De chirurg gaf aan dat er regelmatig overleg is tussen hem en de afdeling over patiënten.

Begin november werden twee andere betrokken chirurgen door de tuchtrechter gehoord over deze zaak.

Neuroloog

Het VieCuri ziekenhuis in Venlo zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Bij de strafrechter in Roermond stond vorige week een neuroloog van het ziekenhuis terecht. Justitie verdenkt de arts van dood door schuld omdat hij een 14-jarig meisje dat van haar paard was gevallen in de steek had gelaten. Tegen hem werd vrijdag een werkstraf geëist. (ANP)

Lees ook:

Neuroloog VieCuri voor de rechter

Neuroloog VieCuri vervolgd om dood door schuld

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.