Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Artsen kunnen zelf verspilling zorg terugdringen’

Mark van Dorresteijn
Nederlandse artsen kunnen zelf de verspilling terugdringen door hun voorschrijfgedrag te veranderen. Daarvoor pleiten bestuursvoorzitter Bart Berden van het St. Elisabeth Ziekenhuis, hoogleraar heelkunde Cees van Laarhoven en hoogleraar kwaliteit van zorg Gert Westert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
‘Artsen kunnen zelf verspilling zorg terugdringen’

Het drietal wijst op de stijgende zorgkosten en zij vragen zich af of elke behandeling die geleverd wordt, ook een toegevoegde waarde heeft. ‘Veel behandelingen die nu worden geleverd, zijn niet geïndiceerd of zelfs gecontraïndiceerd. Het bestrijden van het teveel aan zorg is een belangrijke oplossing om de kwaliteit te verbeteren en de kosten te verminderen. Dit is een verantwoordelijkheid van alle spelers in het veld, met de artsen in een leidende rol.’

Terugdringen stuit op bezwaren

Het terugdringen van overbodige zorg stuit in de praktijk op bezwaren. De schrijvers van het perspectief op de zorg erkennen dat het lastig te bepalen is wanneer iets verspilling is. ‘Bij 75-plussers blijkt de diagnose ‘ziekte van Alzheimer’ op basis van alleen een neuropsychologisch onderzoek even goed te stellen als met liquoronderzoek of een PET-scan. Echter, wanneer de arts wordt geconfronteerd met een angstige en onzekere patiënt is dat een lastige boodschap.’ Daarnaast zijn er diverse bedrijven die afhankelijk zijn van de groei van de zorg. Het terugdringen van verspilling heeft om die reden ook schadelijke effecten als faillissementen en werkloosheid.

Verantwoordelijkheid

Medisch specialisten, als individu en als collectief, zouden zich verantwoordelijk moeten voelen voor de optimale behandeling van de patiënt. De specialist is als voorschrijver van doorslaggevende waarde om de zorg betaalbaar en toekomstbestendig te houden. Dat is niet eenvoudig, ook al zijn er toenemend hulpmiddelen beschikbaar, aldus Berden, Van Laarhoven en Westert.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Zorgvisie congres: Stop de verspilling

Ongepast zorggebruik is de grootste kostenpost in de gezondheidszorg. Schattingen over de hoeveelheid ondoelmatig besteed geld, lopen uiteen tussen de één en de twee miljard euro. Het gaat dan ook om een enorme verspilling. Dubbele diagnoses, onnodige onderzoeken, overbodige herhaalbezoeken, medicijnen waarvan de werking twijfelachtig is, overbodige behandelingen en ga zo maar door. Lees verder >>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.