Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Artsen Sionsberg: 45-minutennorm in gevaar

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Als ziekenhuis De Sionsberg stopt met geboortezorg, komt de 45-minutennorm in het noorden van Friesland in gevaar. Dat stelt Hilde Royen, voorzitter stafbestuur De Sionsberg.
Artsen Sionsberg: 45-minutennorm in gevaar

De directie van De Sionsberg heeft onlangs besloten per 1 augustus te stoppen met geboortezorg. Het ziekenhuis in Dokkum zou graag doorgaan, maar ziet hiertoe geen kans zonder de steun van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en zorgverzekeraar De Friesland. De IGZ en De Friesland vinden het ziekenhuis in Dokkum te klein en te kwetsbaar. De geboortezorg is door het lage aantal bevallingen niet kostendekkend te maken.

De Sionsberg: laag sterftecijfer

Het steekt de medisch staf dat medisch inhoudelijke argumenten geen rol lijken spelen. ‘De Sionsberg heeft een aanzienlijk lager sterftecijfer dan omliggende ziekenhuizen’, verklaart Royen. Ze begrijpt het argument niet De Sionsberg te klein en te kwetsbaar zou zijn. ‘We willen fuseren met onze rijke buurman Nij Smellinghe in Drachten. Samen zijn we het op een na grootste ziekenhuis in Friesland.’

45-minutennorm wordt overschreden

Als De Sionsberg op 1 augustus stopt met geboortezorg, zullen zwangere vrouwen moeten uitwijken naar ziekenhuizen in Leeuwarden, Drachten en Groningen. Royen denkt dat de wettelijk vereiste 45-minutennorm dan overschreden zal worden. ‘Voor die norm is 30 minuten gereserveerd voor reistijd. Dat is nu soms al een probleem.’

Toename babysterfte

De toename van de reistijd zal sowieso negatief uitpakken voor zwangere vrouwen, verwacht Royen. Ze verwijst naar onderzoek van Anita Ravelli uit het AMC waaruit blijkt dat de babysterfte toeneemt als de reistijd langer dan twintig minuten is. ‘Het langer rond rijden met barende vrouwen is onveilig. Het is absurd om een besluit te nemen dat de babysterfte opstuwt.’

Kamerdebat over De Sionsberg

Op woensdagavond 23 mei is er in de Tweede Kamer een spoeddebat over de geboortezorg in het noorden van Friesland. Aanvrager Khadija Arib (PvdA) vindt dat demissionair minister Edith Schippers van VWS de concentratie van de geboortezorg niet moet overlaten aan zorgaanbieders en zorgverzekeraars. ‘Nu spelen vooral bedrijfseconomische argumenten een rol in plaats van zorginhoudelijke. De PvdA is niet principieel tegen concentratie van geboortezorg, maar wel als die onveilig wordt in dunbevolkte gebieden. De minister moet de regie nemen en zwangeren niet aan hun lot overlaten.’ (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

De Sionsberg staakt geboortezorg

‘Meer dode baby’s als Sionsberg geboortezorg afstoot’

De Sionsberg en Nij Smellinghe willen fuseren

1 REACTIE

  1. Mag ik er even op wijzen dat het ziekenhuis vorig jaar zes maanden onder verscherpt toezicht heeft gestaan van de IGZ. Dat doet de IGZ echt niet zomaar….
    En wat nou laag sterftecijfer? Dat is echt onzin. Lees de cijfers eens goed en je ziet dat er wel heel erg selectief geshopt is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.