Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aveleijn verstrekt bestuurder hypotheek van 550.000

Mark van Dorresteijn
Zorginstelling Aveleijn in Borne heeft bestuursvoorzitter Johan van Praet een renteloze hypothecaire lening van 550.000 euro verstrekt. De bestuurder hoeft bovendien tot 2013 niets af te lossen.

De regeling is naar buiten gebracht door de SP. De partij heeft aangekondigd kamervragen aan Jet Bussemaker van VWS te stellen. “Financiële regelingen horen niet in een zorginstelling thuis”, meent SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten. “Het gaat hier om een bedrag van meer dan een ton. Toezichthouder Van den Nieuwboer moet maar eens bedenken of zij wel in de zorg thuis hoort en niet beter af is in een financiële instelling. Ik heb Bussemaker gevraagd om deze regeling ongedaan te maken. Deze regeling hoort bij de bank thuis en niet bij een zorginstelling.”

Verklaring toezichthouder Aveleijn

“Deze beloning kennen wij toe aan de bestuurder, omdat wij erg tevreden zijn met de resultaten uit het verleden”, vertelt Netty van den Nieuwboer, voorzitter van de raad van toezicht van Aveleijn. “Afgelopen jaren waren de resultaten bovenmatig goed en wij zien deze continuïteit graag gegarandeerd. De regeling levert de bestuurder inderdaad meer dan een ton op, maar ons kost dit minder dan een maandsalaris bruto in een jaar. Wij hebben dit plan met een accountant besproken en ook de belastingdienst juicht dit soort regelingen toe.”

Nog niet verboden

“Wij weten niet of dit wel de juiste besteding is van collectieve middelen”, zegt Annette Dijkstra, woordvoerder van VWS. “Op dit moment is het echter nog niet verboden voor stichtingen om op deze manier geld beschikbaar te stellen. Wij willen dit in de komende governance codes wel gaan regelen. De staatssecretaris heeft in ieder geval laten weten dat zij moeite heeft met deze regeling.”

Beloning Praet

Uit het jaarverslag blijkt dat de directeur vorig jaar 213.000 euro ontving, inclusief extra bonussen van 13.000 euro voor zijn goede functioneren. Daarnaast beschikt de bestuurder over een eigen auto met een cataloguswaarde van 70.000 euro. Over 2008 boekte stichting Aveleijn een positief bedrijfsresultaat van 7.079.000 euro. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Jaarverslag 2008 van zorginstelling Aveleijn (PDF)

Lees ook:

Luxe jaarverslag van thuiszorg wekt ergernis

SP kon topbonus Martini Ziekenhuis niet voorkomen

Nieuwe code voor beloning zorgbestuur

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.