Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AvL opgelicht door Japanse farmaceut

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is tientallen jaren lang grote sommen royalty’s misgelopen van een ontwikkelde testkit voor borstkankertherapie. De Japans/Amerikaanse samenwerkingspartner Fujirebio hield de royalty’s grotendeels in eigen zak.
Geld achter de hand.fotolia.gif
Foto: Fotolia

Een woordvoerder van het Antoni van Leeuwenhoek bevestigt berichtgeving hierover in de Telegraaf.

Borstkanker
Het Antoni van Leeuwenhoek heeft jaren geleden een test ontwikkeld die kan uitwijzen of borstkankertherapie werkzaam is. Om deze testkit, de zogeheten CA15-3 kit, op de markt te brengen, was een commerciële partner nodig. Het AVL vond deze in het toenmalige bedrijf Centocor. (nu Fujirebio). Hiermee sloot het AVL een partnerschap en werd contractueel vastgelegd dat het AVL vier procent van de royalty’s zou ontvangen. Ruim zes jaar geleden ontstond er argwaan over de cijfers ‘We gingen ervan uit dat het bedrijf jaarlijks de juiste cijfers doorgaf’, zo zegt woordvoerder Edith Krab van het AVL.  

Fujirebio
Eerst is geprobeerd om tot een schikking te komen met FujiRebio, maar dit had geen resultaat. Krab: ‘Wij kregen maar geen helder antwoord op sommige van onze vragen en een boekenonderzoek dat wij vervolgens hebben laten uitvoeren wierp verdere vragen op.’ Vervolgens is het AVL bijna zes jaar geleden naar de rechter gestapt. Uiteindelijk stelde de rechter in juni het AVL in het gelijk. De rechter veroordeelde Fujirebio tot het opnieuw berekenen en betalen van de royalties sinds 1991, ditmaal gebaseerd op verkoopcijfers van de testkit aan eindgebruikers. Of het bedrag aan misgelopen royalty’s in de tientallen miljoenen loopt, zoals de Telegraaf bericht, kan het AVL niet bevestigen. Krab: ‘Het gaat in elk geval om een hoog bedrag’.

Dwangsom
FujiRebio kreeg de tijd tot deze week om aan het vonnis te voldoen. In juni bepaalde de rechter dat FujiRebio een bedrag van 25.000 euro per dag zou moeten betalen, met een maximum van drie miljoen euro, als het deze deadline zou overschrijden. Inmiddels heeft FujiRebio een kort geding aangespannen om de tenuitvoerlegging van dat vonnis en de dwangsom opgeschort te krijgen.

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.