Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

AWBZ wordt LIZ

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft het conceptontwerp van de nieuwe wet die in de plaats komt van de ‘kern-AWBZ’ openbaar gemaakt. De werktitel hiervan is Wet Langdurig Intensieve Zorg (LIZ).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
AWBZ wordt LIZ

 

Van Rijn heeft een consultatieversie van het conceptwetsontwerp LIZ op de site van het ministerie van VWS gezet. Bedoeling is dat cliëntenorganisaties, branches van zorgaanbieders en uitvoeringsorganisaties hun feedback geven op het concept. Het moment waarop de wet online komt, is enigszins frappant. De Tweede Kamer zou gisteren debatteren over de AWBZ, maar dat debat is op het laatste moment naar voren geschoven.

 

Hervorming langdurige zorg

De introductie van LIZ is onderdeel van de complete herinrichting van de langdurige zorg. Een deel van 6 miljard euro gaat van de AWBZ naar de Wmo (begeleiding, ondersteuning en jeugdzorg). Een ander deel 

2
25

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. De naam LIZ waarom toch? De naam AWBZ (sinds 1965) gevoerd is herkenbaar bij jong en oud. Het zijn vooral de ouderen die veelal met voorziening AWBZ te maken hebben. Waarom naam veranderen? Nu dat de inhoud van de uitvoering gaat veranderen is de inbreuk voor velen al groot genoeg. Ook hieruit blijkt eerst wordt de verpakking veranderd en nu maar afwachten of de inhoud bij de verpakking past! Het is echt een management streek! Eerst chaos maken en dan weer nieuw geld erin steken om duidelijkheid aan te brengen. Hou de naam AWBZ staan! De omslag die 1965 is gemaakt was een hele grote stap in de bekostiging van dure langdurige zorg. Daar was de AWBZ voor bedoeld!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.