Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Babysterfte in ziekenhuis ’s nachts hoger

In ziekenhuizen sterven 's nachts een kwart meer baby's dan overdag. Gynaecologen moeten daarom 24-uursdiensten gaan draaien. Dat stellen de gynaecologen Gerard Visser van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Eric Steegers van het Erasmus MC in de deze week verschenen editie van vakblad Medisch Contact.

De hogere sterfte (23 procent) vindt plaats in uren dat de gynaecologen niet aanwezig zijn. Het werk is dan overgenomen door assistenten. Ook in het weekeinde sterven in het ziekenhuis meer baby’s (7 procent) dan door de week. Het gaat om 35 tot 40 pasgeborenen per jaar.

Thuisbevalling

De hoogleraren schrijven dat het Nederlandse verloskundige systeem onder druk staat. Uit cijfers van de Europese Unie blijkt dat de sterfte onder pasgeborenen in Nederland relatief hoog is. De gynaecologen vragen zich af of het typisch Nederlandse verloskundige fenomeen van thuisbevalling in deze eeuw nog wel voldoet.

Keizersneden

Het aantal ‘normale’ bevallingen neemt af, melden de gynaecologen. Het percentage keizersneden – hoewel nog steeds laag voor de westerse wereld – is in twintig jaar tijd verdrievoudigd tot ongeveer 15 procent. En het aantal vrouwen dat onverwacht naar het ziekenhuis moest, is de afgelopen jaren sterk gestegen.

24 uur

De helft van de vrouwen die eigenlijk thuis wilde bevallen, moet daarvoor toch naar het ziekenhuis. Die urgentie kan zich 24 uur per etmaal voordoen, maar de afdelingen gynaecologie van ziekenhuizen zijn daarop niet ingesteld. Assistenten zijn minder snel geneigd de hulp van de gynaecoloog in te roepen als die naar huis is, was al eerder gebleken. “De gynaecologen zijn slechts vijf dagen per week, van 08.00 uur tot circa 18.00 uur aanwezig op de werkvloer”, schrijven de gynaecologen. “Dit is problematisch.”

Spoeddebat

In de Tweede Kamer klinkt de roep om opheldering over de babysterfte. PvdA-Kamerlid Khadija Arib wil een debat met minister Ab Klink (Volksgezondheid) en kondigt aan de minister in ieder geval al tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand voelen. “Dit is heel ernstig en moet tot op de bodem uitgezocht worden.” De PVV gaat volgende week om een spoeddebat vragen. Klink zei het vrijdag een goede zaak te vinden dat gynaecologen de babysterfte onder de loep hebben genomen. Hij zei de cijfers eerst eens goed in kaart te willen brengen voordat hij zelf actie onderneemt. (ANP)

Links:

Nederland heeft middelmatige gezondheidszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.