Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Balkenende en Cohen botsen over zorg

Mark van Dorresteijn
CDA-leider Jan Peter Balkenende bestrijdt dat in de plannen van de PvdA de patiënt niet extra zal moeten betalen voor gezondheidszorg.
Balkenende en Cohen botsen over zorg

“Hoe kunt u dan zeggen dat mensen niet meer moeten betalen”, vroeg Balkenende aan PvdA-leider Job Cohen tijdens het lijsttrekkersdebat gisterenavond in Amsterdam. Het debat is georganiseerd door een aantal media en live op RTL/Nieuws en BNR Nieuwsradio.

Inkomensafhankelijke zorgpremie

Volgens Balkenende betalen in de PvdA-plannen patiënten 5 euro voor een dag in het ziekenhuis en wordt onder meer het basispakket verkleind. Cohen gaf aan dat zijn partij kiest voor een inkomensafhankelijke zorgpremie en “een goed zorgpakket”. “Als je dan patiënt bent, dan word je allemaal op dezelfde manier behandeld.” De premie loopt volgens hem op tot maximaal 1600 euro.

Marktwerking in de zorg

Balkenende en Cohen botsten ook over de noodzaak van marktwerking in de zorg. Cohen bepleitte een “pas op de plaats”. Wel is er volgens hem ruimte om bestaande plannen verder uit te werken. Volgens Balkenende heeft marktwerking bewezen dat ziekenhuizen efficiënter kunnen werken. De CDA’er verwees naar de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) waarin bij de PvdA meer marktwerking staat genoteerd.

Grote bezuiniging

ChristenUnie-leider André Rouvoet viel Balkenende aan op de grote bezuiniging op de zorgtoeslag in het CDA-programma. Hij bepleitte een inkomensafhankelijke zorgpremie en eigen risico.

Tegen hoger eigen risico

Volgens SP-leider Emile Roemer is het helemaal niet nodig dat mensen meer gaan betalen voor de zorg. Hij is fel tegen een hoger eigen risico. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

FNV pleit voor inkomensafhankelijke zorgpremie

Kamer bang voor verhoging zorgpremie

VNG wil half miljard zorgpremie naar gemeenten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.