Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BDO: ‘Veertien ziekenhuizen zijn financieel in gevarenzone’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Financieel gezonde ziekenhuizen presteren steeds beter. Maar een groep van veertien ziekenhuizen zakt financieel steeds verder weg en is in de gevarenzone. Dat concludeert BDO in de stresstest voor ziekenhuizen.
14 ziekenhuizen de facto failliet
Foto: Fotolia

Het lijkt financieel goed te gaan met ziekenhuizen. Het gemiddelde rapportcijfer in de ‘BDO-Benchmark ziekenhuizen 2018’ is gestegen van 7,1 in 2016 naar 7,2 in 2017. De gemiddelde solvabiliteit is met 25,6 procent voor het eerst boven de magische grens van 25 procent. De liquiditeit is over de hele linie onveranderd. Met 32 van de 66 ziekenhuizen in de BDO-lijst, gaat het financieel steeds beter. Maar schijn bedriegt. Een groep van 14 ziekenhuizen scoort een onvoldoende en komt daarmee financieel in de gevarenzone. ‘Zeker als ze enkele jaren een onvoldoende scoren, lopen ze risico op een technisch failissement’, zegt Chris van den Haak, partner bij BDO in een toelichting. ‘Ze worden overeind gehouden door zorgverzekeraars en banken. In het normale bedrijfsleven waren ze al lang failliet gegaan.’

MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen surseance van betaling

Tot de slechtst presterende ziekenhuizen behoren onder meer MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen, die beide op 23 oktober 2018 surseance van betaling hebben aangevraagd. Onder aan de lijst in 2016 stond het Ziekenhuis Amstelland, dat over 2017 nog steeds geen goedgekeurd jaarverslag heeft gedeponeerd.

Rendement daalt al jaren

Zorgwekkend is dat het rendement van ziekenhuizen al jaren een dalende lijn laat zien. Van 2,7 procent in 2013 naar 1,2 procent in 2017. Het gezamenlijke resultaat van de 66 ziekenhuizen, dus zonder de umc’s, is gedaald met 2 miljoen euro tot 211 miljoen euro. Bij kleinere en middelgrote ziekenhuizen was de daling van het gemiddelde resultaat respectievelijk 8 en 16 procent. Grote ziekenhuizen zagen hun resultaat juist toenemen met gemiddeld 7 procent. Toch zijn kleine ziekenhuizen volgens BDO financieel bezig met een inhaalslag. Dat komt doordat zij beschikken over minder schulden en meer liquiditeit dan in 2016. ‘Als je meer liquide middelen hebt, kun je beter de regie houden over je eigen toekomst. Anders ben je afhankelijk van zorgverzekeraars en banken’, zegt Van den Haak.

Zorginfarct dreigt

BDO waarschuwt voor een zorginfarct. Dat komt doordat het hoofdlijnenakkoord het toch al magere en dalende rendement van ziekenhuizen verder onder druk zet. Van den Haak betwijfelt of het hoofdlijnenakkoord wel uitvoerbaar is voor ziekenhuizen. ‘Het is moedig om de groei op nul te zetten, maar het is gezien de vergrijzing, de stijgende zorgvraag en het personeelstekort niet reëel. We zien dat ziekenhuizen niet kunnen omgaan met de omzetdaling. Doorgaan op de huidige weg zal leiden tot een explosie van wachtlijsten.’

Nieuw business-model ziekenhuizen

De enige uitweg is volgens BDO een nieuw businessmodel voor ziekenhuizen. Daarbij moeten ze afstappen van het steeds maar laten groeien van het zorgvolume. Ziekenhuizen doen er goed aan in te zetten op de juiste zorg op de juiste plek, preventie van ziekte en digitalisering. Om daarvoor een passende business-case te maken, moeten ze meerjarenafspraken maken met zorgverzekeraars. ‘Die trend zien we nog niet over de volle breedte terug. Als ziekenhuizen 15 procent groei van zorgvolume eisen, kun je concluderen dat ze dit gedachtengoed nog niet omhelzen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.