Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Begeleiding van zwangeren moet beter’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Verzekeraars, overheid, zorginstellingen en zorgaanbieders claimen onterecht dat de zwangere vrouw en haar kind centraal staan voor, tijdens en na de zwangerschap. Dat concluderen onderzoekers in de landelijke ‘Deliver-studie’.
Zwangerschap en burnout
Life events zoals zwangerschap en kinderen krijgen zijn gerelateerd aan burnoutklachten.

De studie is uitgevoerd door midwifery science, onderdeel van de AVAG (Academie Verloskunde Amsterdam Groningen) en onderzoeksinstituut NIVEL.

Intensievere begeleiding

In deze driejarige, nationale studie naar eerstelijns verloskunde tonen de achtduizend zwangeren die aan het onderzoek meededen zich zeer tevreden over de verloskundige: ze geven haar gemiddeld een 8,8 als cijfer. Het onderzoek laat ook zien dat zwangeren graag intensievere begeleiding willen van de verloskundige, niet alleen thuis maar ook in het ziekenhuis. Verloskundigen zouden dit ook wel willen, maar hebben daarvoor geen tijd. Ook kunnen ze tot hun spijt niet voldoen aan de vraag om pijnstilling omdat ze daarvoor niet zijn opgeleid.

Kwetsbare groepen

Angela Verbeeten, bestuursvoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen: “De belangrijkste uitkomst van deze studie is dat vrouwen het liefst een verloskundige willen hebben die hen de gehele zwangerschap bijstaat.” Op dit moment is dat praktisch nog niet mogelijk, zegt Verbeeten. Allereerst moet het onderscheid tussen eerstelijns- en tweedelijnsverloskundige daarvoor verdwijnen. In plaats daarvan zou er een basis opleiding moeten komen op academisch nivo. Daarnaast is de normpraktijk voor verloskundigen te groot. Verbeeten: “De normpraktijk die de politiek nu hanteert, is honderd bevallingen per verloskundige per jaar. Wij vinden dat dat naar tachtig moet. Verloskundigen hebben daardoor meer tijd voor met name de kwetsbare vrouwen die nu niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.”

Gelijkwaardigheid

De samenwerking tussen verloskundige en artsen kan beter. Zo is er te weinig contact tussen verloskundige en huisarts, terwijl deze de zwangere vrouw regelmatig ziet. Ook de samenwerking met de gynaecoloog moet verbeteren. Dit is volgens de onderzoekers mogelijk als artsen en verloskundigen bereid zijn om op voet van gelijkheid met elkaar samen te werken en elkaars deskundigheid respecteren. Gynaecologen reageren volgens Verbeeten positief op de plannen. “Er is nu al een tekort aan gynaecologen en dat wordt alleen maar groter. Zij zullen steeds meer taken willen overdragen aan verloskundigen. Daardoor wordt de zorg goedkoper en het leidt tot meer tevredenheid van de zwangere vrouwen.”

Panel

Om beter rekening te kunnen houden met de wensen van zwangeren en hun partners, starten de academies verloskunde uit Amsterdam en Groningen, samen met het NIVEL het Nederlands Panel Zwangeren. Hier worden ervaringen van vrouwen rondom hun zwangerschap systematisch, steekproefsgewijs, gepeild. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

VWS maakt rekenfout in korting op verloskunde

‘Pas op met concentratie verloskunde’

‘Samenwerking moet beter binnen verloskunde’ (2010)

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is geopend. Meer informatie en aanmelden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

5 REACTIES

  1. Het onderzoek laat zien dat barende vrouwen 1 zorgverlener willen die hen van A tot Z bijstaat tijdens zwangerschap en baring. Zij zien hiervoor een schone taak voor de verloskundige die zij bij het huidige takenpakket al een dikke 8 geven. Het is dus wat aanmatigend om te stellen dat nog een andere beroepsgroep zichzelf naar voren moet schuiven. Dan luister je niet wat naar wat vrouwen willen. De stem van cliënten/patiënten wordt toch al te weinig gehoorsd. Deliver gaf 8000 (zwangere) vrouwen een stem. Die stem verdient het om gehoord te worden.

  2. Lees alle reacties
  3. De HBO opgeleidde verloskundigen zijn geen gynaecologen die na een jarenlange studie in alle breedte zijn opgeleid. Echter de gynaecologen vinden wel dat zij de enige zijn die overzien hoe en wie welke werkzaamheden kan uitvoeren, beetje hoogmoedig. Eerst het eigen nest regelen namelijk 24/7 lijfelijk aanwezig op een acute afdeling waar coaching en toezicht gegeven kan worden aan de (jonge)assistenten. De baas/knecht verhouding tussen gynaecologen en arts-assistenten zorgt ervoor dat er bij drukte (te)laat wordt gebeld voor ondersteuning of hulp.Verder kunnen O-verpleegkundigen veeeeeel meer dan landelijk zichtbaar is. De verpleegkundigen zijn een belangrijke schakel in het zorgproces van de zwangere en kind.

  4. Ik ben het helemaal met Dorien eens, de verpleegkundigen laten zich te weinig horen tijdens deze discussies op hoog niveau en dat is dom. De VOG moet deel gaan nemen in deze discussie zodat de kennis en kunde voor het voetlicht komt.Er is bij veel verpleegkundgen behoefte om kennis uit te breiden en de kunde in te zetten op een hoger niveau.

  5. ik mis volledig de rol van de verpleegkundigen die zoals ook de verloskundigen HBO zijn opgeleid en een specialisatieopleiding Obstetrie hebben gedaan. Wanneer de kennis van een O-verpleegkundige een verdieping krijgt dan kan een O-verpleegkundige de kraambedden doen maar ook casemanager zijn en intensieve begeleiding geven tijdens de bevalling. Immers een verpleegkundige is breder opgeleid dan een verloskundige en kan en andere/onderliggende aandoening goed signialeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.