Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandelingen met heroïne en methadon veiliger

Redacteur Zorg+Welzijn
De kwaliteit van de zorg voor verslaafden is verbeterd. Vrijwel alle in 2010 geconstateerde risico’s blijken in 2012 te zijn verminderd. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg op basis van een onderzoek onder twaalf instellingen voor verslavingszorg.

Vooral de risico’s bij ambulante behandeling van heroïneafhankelijke patiënten met heroïne en/of methadon zijn aanzienlijk verminderd. De kwetsbaarheid van de doelgroep vraagt echter om verdere verbeteringen, vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Uit het onderzoek blijkt dat bij de helft van de instellingen nog steeds geen actueel en volledig medicatieoverzicht per patiënt beschikbaar is.

Kwaliteitsbeleid

Er zijn in Nederland twaalf instellingen voor verslavingszorg die heroïneverslaafden behandelen met heroïne en/of methadon. De IGZ onderzocht onder andere in hoeverre behandelplan, behandeling (waaronder medicatieoverdracht), kwaliteitsbeleid en uitvoering van de Opiumwet voldoen aan normen voor verantwoorde zorg. Het onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek in 2010.

Systeem

Verbeteringen zijn vooral bereikt bij de behandeling van acute of chronische psychiatrische aandoening en bij de aanpak van psychosociale problemen. Ook is het kwaliteitsbeleid van instellingen verbeterd. Zo gebruiken alle instellingen een systeem om behandeluitkomsten te kunnen volgen en is er aandacht voor de ontwikkeling van een veiligheidsmanagementsysteem (VMS).

Emergis

Bij één instelling – Emergis – was nog steeds sprake van verhoogd risico op niet-verantwoorde zorg bij de omgang met Opiumwetmiddelen en bij een aantal behandelingaspecten. De inspectie heeft verscherpt toezicht ingesteld op de desbetreffende locaties. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Ilvy Njoikiktjien)

Lees meer:

Trauma en verslaving in één behandeling

Personeel houdt verslavingskliniek Jellinek open

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.