Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beleidsbrief VWS: ‘verbeteren positie patiënt’

Minister Ab Klink en staatsecretaris Bussemaker van Volksgezondheid zetten onder ander in op kwaliteitsverbetering in de zorg en positieversterking van patiënten en cliënten. Dat is de tussenstand van de periode van honderd dagen waarin kabinet met de samenleving praat over het nieuwe beleid.
Beleidsbrief VWS: 'verbeteren positie patiënt'

Klink wil concrete afspraken gaan maken met ziekenhuizen en andere zorginstellingen over het terugdringen van medische missers en complicaties. Al eerder liet Klink weten dat patiënten meer inzicht moeten krijgen in de kwaliteit van de zorg. Hij wil hier meer haast mee gaan maken. Patiënten zouden ook meer te zeggen moeten krijgen over de zorg die hun verzekeraar inkoopt.

Wetsvoorstel

Uiterlijk juli komt de minister met een wetsvoorstel waarin staat welke vorm van eigen bijdrage er komt in plaats van de huidige no-claimregeling. Deze verdwijnt per 1 januari 2008. Bij de no-claim krijgt iedereen die weinig zorg gebruikt, een bedrag van maximaal 255 euro per jaar terug.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer overlegt volgende week met de bewindslieden over de uitgangspunten voor het beleid. Het betreft vooral een uitwerking van afspraken die al zijn vastgelegd in het regeerakkoord. Het gaat dan onder meer om meer vrije prijsvorming in ziekenhuizen, meer nadruk op preventie, hogere kwaliteit van de zorg, het aanbieden van alternatieven voor abortus en verlenging van het verbod op het kweken van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees hier de beleidsbrief:

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.