Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Berwick: Alleen lerende cultuur vergroot patiëntveiligheid

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Strenger toezicht en richtlijnen leiden niet tot een veiligere zorg. De NHS moet streven naar een open cultuur die zorgprofessionals stimuleert om te leren van fouten. Dat adviseert Don Berwick aan premier Cameron.
Berwick: Alleen lerende cultuur vergroot patiëntveiligheid

De Engelse gezondheidszorg (NHS) verkeert in

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    6 REACTIES

    1. Ik geef toe, dat ik veel kritiek geef in de sociale media. Ik reageer vaak. Misschien mag ik me een topcriticus noemen. Helaas behoor ik niet tot de top. Ik ben niet uitgenodigd. Critici hebben geen invloed. Zij werken niet achter gesloten deuren……. Berwick ken ik niet persoonlijk. Maar ik denk dat hij het liefst met topcritici praat. Zo is hij zelf ook begonnen met zijn IHI.

    2. Lees alle reacties
    3. Artsen en ziekenhuizen kunnen het beste zelf een verzekering starten. Dat is de beste manier om de zorg beter en doelmatiger te maken.

      Dat stelt Denis Cortese, voormalig CEO van de Mayco Clinics.
      Als artsen en ziekenhuizen zelf een zorgverzekaar starten, en ze weten de kosten naar beneden te brengen, dan profiteren zij zelf maximaal van de besparingen.
      Cortese legt uit dat het zorgstelsel artsen en ziekenhuizen nu betaalt om patiënten ziek te houden. ‘Nu werkt het zo: als het ziekenhuis geen klanten heeft, dan lijdt het verlies. Als de artsen geen patiënten zien, heeft het ziekenhuis een probleem. We betalen artsen om ons te zien als we ziek zijn. (…) Maar als zij mensen zo goed behandelen, dat zij zich minder ziek melden, dan doen zij het pas echt goed
      Winst verzekeraar is verspilling
      De verzekeraar draagt de gezondheidskosten voor de hele populatie en zet daarom met veel preventie in op het gezond houden van mensen. Over het Nederlandse zorgstelsel, waarin zorgverzekeraars steeds meer risico dragen voor de uitgaven op landelijk niveau, zegt hij: ‘Het werkt alleen als al het geld wordt doorgegeven aan artsen en zorginstellingen. Iedere euro winst voor de zorgverzekeraars is tenslotte verloren geld voor de zorg. Verspilling.’
      En zo is het precies!

    4. http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ee121f74-c954-11e2-bb56-00144feab7de.html#axzz2f4MkQMcG
      Berwick staat aan de basis van de Accountable Care Organisation.
      Achmea heeft daar wel oren naar, mits het maar achter gesloten beuren blijft.
      De reden geeft het artikel in FT aan. ACO werkt dan ook niet, maar houdt het verdienmodel van Achmea wel in stand. En bedenk dat de USA geen Overheidsbudget kent, geen MBI, geen Cie Baarsma die het normaal vindt dat een zorgverlener gratis zorg moet verlenen als het budget van de private zekeraar is opgemaakt.
      Geen wonder dat Berwick achter gesloten deuren spreekt voor een Elite van 40 man.

    5. Berwick mag namens de NHS samen met een afvaardiging uit Nederland een keer stage gaan lopen bij de Mayo Clinics en Zweden.
      Welk wiel denken ze opnieuw te gaan uitvinden met buzzwords als ’transparantie’ en ‘financiering op uitkomsten’?
      Op grond van welke uitkomsten wordt een dergelijk congres georganiseerd?

    6. Waarom moet dit op een besloten bijeenkomst gebeuren? Waarom mogen de Achmea verzekerden geen kennis nemen van de bevindingen, op – en aanmerkingen van Berwick op het NL zorgsysteem? Transparantie heeft blijkbaar zo zijn grenzen in Nederland en de eerste streep is al heel snel getrokken. Dit gaat zo niet werken.
      Wellicht een taak voor de publieke omroep?

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.