Berwick: Alleen lerende cultuur vergroot patiëntveiligheid

Strenger toezicht en richtlijnen leiden niet tot een veiligere zorg. De NHS moet streven naar een open cultuur die zorgprofessionals stimuleert om te leren van fouten. Dat adviseert Don Berwick aan premier Cameron.
Berwick: Alleen lerende cultuur vergroot patiëntveiligheid

De Engelse gezondheidszorg (NHS) verkeert in een diepe crisis sinds de volle omvang van het tragedie van Mid Staffordshire in februari werd blootgelegd door het onderzoek van Sir Robert Francis (zie Zorgvisie Magazine augustus 2013). In het ziekenhuis in de buurt van Birmingham zijn zeker 400 patiënten onnodig doodgegaan. Patiëntveiligheid was volledig buiten beeld geraakt door een blinde focus op kostenreductie van de ziekenhuisbestuurders. Patiënten werden aan hun lot overgelaten. Ze lagen in hun ontlasting in bed, genegeerd door het personeel. Ze dronken uit bloemenvazen, omdat ze geen water kregen. Volgens Nederlandse deskundigen kunnen zulke excessen ook in Nederland

6
73

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.