Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Berwick stelt zich kandidaat voor gouverneurschap

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Kwaliteitsgoeroe Don Berwick, keynote speaker op het Zorgvisie-congres in oktober, wil gouverneur worden van de Amerikaanse staat Massachusetts. ‘Ik ben klaar om te leiden.’
Berwick stelt zich kandidaat voor gouverneurschap

‘Ik ben klaar om te leiden. Als dokter, opleider, innovator en iemand die zijn hele loopbaan heeft gewijd aan het beter maken van dingen en het helpen van mensen’, zei voormalig topambtenaar Berwick bij zijn formele kandidaatstelling voor de Democraten. Hij stond op verzoek van president Obama tot eind 2011 aan het hoofd van Medicare en Medicaid om leiding te geven aan de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. Een vijandig Republikeins Congres weigerde hem officieel te benoemen omdat hij te socialistisch zou zijn. De staat Massachusetts moet fors bezuinigen op de uitgaven voor gezondheidszorg.

Berwick, oprichter IHI

Berwick, kinderarts en wetenschapper, is ervan overtuigd dat de route naar kostenreductie dezelfde is als het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Hij is oprichter van de internationale kwaliteitsbeweging IHI (Institute for Health Improvement), de organisatie waarvan hij tot 2010 CEO was. Veel vernieuwingen in de Nederlandse zorg, onder meer in het verbeterprogramma Sneller beter, vinden hun oorsprong in de IHI. Na zijn vertrek uit Washington kwam hij tot de conclusie dat de kwaliteitsbeweging meer politieke macht nodig heeft, vertelde hij in een interview met Zorgvisie (meinummer).

Zorgvisie Executive Seminar

Berwick is keynote speaker op het Zorgvisie Executive Seminar op 3 oktober over hoe de kosten te verminderen en tegelijkertijd de kwaliteit te verhogen. Berwick zal onder meer ingaan op ervaringen met populatiegebonden kosten in Amerika en selectieve zorginkoop. Ook is er aandacht voor zorgaanbieders die erin slagen om verspilling tegen te gaan, de kwaliteit te verbeteren en de kosten te verlagen.

1 REACTIE

  1. Bij het het IHI in Boston werken maar een paar honderd ambitieuze merendeels jonge medewerkers. Het heeft in korte tijd veel gedaan aan kwaliteitsverbetering en veiligheidsbevordering. Don is de meest aansprekende leider (maar om hem een CEO te noemen?). Ik denk dat de politiek voor hem nog de enige manier is om nog iets te bereiken in de zorg. Van hem is de uitdrukking: Move, Moving, Movement. Elders in de wereld richt je een politieke partij op, maar dat is in Amerika niet zo makkelijk. Wel een soort Tea Party. Dus wellicht komt er een Care Party. In 2014 treedt de nieuwe wet van Obamacare in werking. Zijn nieuwe stap is dus goed getimed.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.