Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bestuursvoorzitter CZ: ‘Solidariteit mogelijk in gevaar’

Bert Bukman
Als de kosten van de zorg verder blijven stijgen, komt de solidariteit van het zorgstelsel mogelijk in gevaar. Dat zei Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van verzekeraar CZ, bij de bekendmaking van de premie voor de basisverzekering van 2018.
Adobestock zorgkosten

De premie die CZ volgend jaar in rekening brengt, stijgt met 3,40 euro per maand tot 116,25 euro. Dat is minder dan waarop het vorige kabinet had gerekend. CZ kan de premiestijging naar eigen zeggen beperkt houden door een beroep te doen op de reserves. Eerder maakten kleine verzekeraars als DSW bekend dat hun premie licht daalt.

Van der Meeren riep zorgverleners bij het bekendmaken van de premie op om een rem te zetten op de behandelkosten. ‘We zijn in de zorg gewend om alsmaar meer geld uit te geven, maar het kan ook minder.’

Einde in zicht

In een interview met de Volkskrant dat zaterdag verschijnt, zegt Van der Meeren te voorzien dat de premies volgend jaar verder stijgen. Dit omdat het einde van de reserves van de verzekeraars in zicht komt.

Als de premies blijven stijgen, brengt dat een gevaar met zich mee, aldus Van der Meeren. De solidariteit van het zorgstelsel komt dan onder druk te staan, want gezonde mensen zullen steeds minder geneigd zijn voor ongezonde mensen te betalen. ‘Als mensen gezond zijn, vinden ze de zorg heel duur. En ze hebben gelijk, dat is ie ook. 5.800 euro (het bedrag dat elke Nederlander per jaar aan zorg betaalt via premie, eigen risico, inkomensafhankelijke bijdrage en belastingen, red.) is verschrikkelijk veel geld.’

Niet wijs

Van der Meeren bepleit in het interview met de Volkskrant alternatieve methoden om de behandelkosten laag te houden. Zo zou de overheid mensen die schulden hebben, meer moeten helpen om van die schulden af te komen. ‘Als mensen gek worden van de schulden, sturen wij ze naar de psychiater, in plaats van die schulden aan te pakken. Dat is toch niet wijs?’

CZ was de eerste van de vier grote zorgverzekeraars die de premie voor 2018 bekendmaakt. De afgelopen dagen zijn de andere grote verzekeraars gevolgd. Ook bij hen was de premiestijging minder dan verwacht.

 

 

 

 

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.