Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bloed donatie is vooraf te berekenen

Redacteur Zorg+Welzijn
Stichting Sanquin Bloedvoorziening heeft een methode gevonden om vooraf te voorspellen of het Hb gehalte van een donor voldoende is om te kunnen doneren. Bloeddonoren hoeven niet meer onverricht ter zake naar huis.
Bloed donatie is vooraf te berekenen
Foto: ANP Lex van Lieshout

De nieuwe methode is gebaseerd op modellen bestaande uit voorspellende factoren waarmee de kans op te laag Hb berekend kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van Mireille Baart, werkzaam bij Sanquin als onderzoeker op de afdeling Donor Studies. Met de voorspellingsmodellen zal het aantal Hb afkeuringen verminderen en donors komen dan niet meer voor niks naar de bloedbank. De modellen zijn ontwikkeld en tot nu toe alleen getest met behulp van statistische technieken. Om de werking van de modellen in de praktijk aan te tonen zal verder onderzoek gedaan worden.

Onnodig bezoek

Het onderzoek brengt, aldus Stichting Sanquin Bloedvoorziening, een oplossing voor onnodig bezoek aan de bloedbank een stap dichterbij. ‘De modellen waarmee wordt gewerkt, bestaan uit een aantal voorspellende factoren waarmee de kans op Hb afkeuring berekend kan worden. Die factoren zijn: leeftijd, seizoen, eerder gemeten Hb waarden, eerdere afkeuringen, de periode sinds de vorige donatie, en het totale aantal volbloed donaties in de afgelopen twee jaar’. Baart promoveert in juni op dit onderwerp.

Afgekeurd

Jaarlijks wordt ongeveer 15 procent van de bloeddonors die naar de bloedbank gaan, afgekeurd voor een donatie. De meeste afkeuringen hebben te maken met een te laag Hb gehalte en dat wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.