Home 2024

Laatste blogs

Financiën

Opinie: Samen verantwoordelijk voor het totale budget

De zogenaamde monodisciplinaire bekostiging voedt de prikkel om omzet te behouden of uit te breiden. Het verhoogt schotten tussen betrokken zorgverleners en is zo een rem om samen het belang van de gemeenschappelijke patiënt te dienen. Hoe stimuleer je zorgverleners zodanig dat ze het patiëntenbelang dienen? Bas Nij Bijvank, gynaecoloog-perinatoloog en bestuurder geboortezorg en Matthijs Nijenhuis, AIOS obstetrie en gynaecologie, zochten het uit.
Kwaliteit

Opinie: Zorgverleners registreren zich dol zonder doel

Jan-Willem Weenink, universitair hoofddocent aan Erasmus School of Health Policy & Management, reageert op het advies van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving ‘Is dit wel verantwoord? Hij doet een oproep aan zorgverleners en ziekenhuizen: wees niet te afwachtend bij het anders verantwoorden van kwaliteit en veiligheid.
Verpleging en verzorging
Margret Kortooms

Opinie: Geld mag geen reden zijn de zorg te verlaten

Het is nooit saai, iedere dag is anders en tegenstrijdige emoties liggen dicht bij elkaar: de zorg. Margret Kortooms-Visser, ziekenhuisverpleegkundige in loondienst en zzp’er in de palliatieve zorg, vindt haar beroep het mooiste beroep. Ondanks de hoge werkdruk en veranderingen die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden.
Passende zorg
Jet Bussemaker Foto Paul Tolenaar

Opinie: Goed samenleven betekent de maatschappelijke binding versterken

De burger moet meer betrokken worden bij beleid om goed samen te leven en voor elkaar te zorgen. Er zijn al diverse initiatieven die de maatschappelijke binding versterken én domeinoverstijgende samenwerking – nodig voor complexe hulpvragen – mogelijk maken. Helaas lopen deze initiatieven nu nog vaak aan tegen financiële schotten, belemmerende regels, risicomijdende bestuurders en onzinnige verantwoordingsplichten. Dat moet én kan anders.
Leiderschap

Opinie: De oplossing ligt voor het grijpen, achter gewapend glas

Soms lijkt het alsof niemand de bureaucratie in de zorg écht wil terugdringen. Annemiek van der Laan, directeur van het Informatie Knooppunt Zorgfraude, ziet dat partijen graag willen, maar in de uitvoering vaak onvoldoende bij machte zijn om integrale verantwoordelijkheid te nemen.
Dure geneesmiddelen

Opinie: De overheid subsidieert winsten van farmaceuten en de patiënt heeft het nakijken

Niet de patiënt, maar de geldbuidel van bedrijven staat bij medicijnontwikkeling op de eerste plek. De overheid investeert publiek geld in geneesmiddelenonderzoek, zonder garantie dat patiënten toegang krijgen tot het eindproduct. Dat moet en kan anders, stellen Mariëlle Bemelmans en Kai Figueras de Vries.
Ziekenhuiszorg

Opinie: Het is te verleidelijk om in snelle oplossingen te denken

In dit stuk pleit ik tegen de verleiding van snelle oplossingen. In de zorg bestaan op dit moment meerdere taaie vraagstukken die niet niet eenduidig zijn. Ze bestaan uit veel aspecten die onderling met elkaar samenhangen. Ze zijn niet eenvoudig te doorgronden. Daarnaast zijn ze van ‘niemand en van iedereen’. Wat moeten we met de overmatige drukte en stops op de spoedeisende hulp?
Personeel

Opinie: Laat zij-instromers makkelijker instromen in de zorg met mbo-certificaten

Zij-instromers ervaren veel drempels voor ze in de zorg aan de slag kunnen. Uitgaan van bekwaamheden is één van de belangrijkste oplossingsrichtingen voor de krappe arbeidsmarkt in de zorg, betoogt bestuurder van De Opbouw en ActiZ-lid Yvonne van Stiphout. 
Passende zorg

Column: Achter iedere patiënt zit een mens en geen mens is hetzelfde

Voor echt passende zorg is de visie en mening van de patiënt onmisbaar, stelt Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland, in zijn column in de Zorgvisie special Passende zorg. "Er is nog een lange weg te gaan om die op een goede manier boven tafel te krijgen."
Verpleging en verzorging

Opinie: De last van regelgeving op zorgverleners

Als bestuurder van Warande en docent en onderzoeker aan het Erasmus School of Health Policy & Management, buigt ook Harry Finkenflüger zich over de zorgbureaucratie. "Zolang verzekeraars op deze manier denken uitvoering te moeten geven aan alle regelingen, komt er van houdbare zorg niets van terecht."
Nieuwsbrief Abonneren