Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog: Ziekenhuizen bepalen effectiviteit van ons inkoopbeleid

Ivo Knotnerus riep verzekeraars op tot effectief inkoopbeleid. Tom Kliphuis van VGZ antwoordt met een aanklacht aan ziekenhuizen die gaan voor omzetgroei en een oproep het goede voorbeeld van ‘zinnige zorg’-aanbieders te volgen.
Tom Kliphuis, bestuursvoorzitter VGZ
Foto: Babet Hogervorst

Beste meneer Knotnerus, Dag Ivo,

Dank voor je brief, je openhartigheid en je oproep aan de sector effectief inkoopbeleid te realiseren. Je schrijft dat wij, als zorgverzekeraars, onze rol deze kabinetsperiode moeten gaan waarmaken. Ik kan het niet méér met je eens zijn: toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige zorg zien wij, VGZ, als onze belangrijkste taak. Voor elk gezin is de premie een grote uitgave. Voor sommigen zelfs een té grote: afgelopen jaar vroegen 300.000 mensen bij VGZ een betalingsregeling aan. Als ik dat hoor, voel ik een grote verantwoordelijkheid.

Betere zorg

VGZ kiest ervoor, zoals je weet en schrijft, om de koers van Zinnige Zorg te varen: betere zorg voor de patiënt waarbij we de maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om de zorg betaalbaar te houden. We maken meerjarige afspraken met ziekenhuizen die ruimte geven om te werken aan betere zorg. Die betere zorg bedenken wij niet, dat doen artsen in dat ziekenhuis. Betere zorg leidt uiteindelijk ook tot lagere kosten. Neem een galblaasoperatie. Als je een galblaas ’s morgens verwijdert in plaats van ’s middags, kan een patiënt eind van de dag naar huis en scheelt dat een nachtopname. Ik hoef jou niet uit te leggen Ivo, dat dat beter is voor de patiënt én voor de premiebetaler.

Uitdaging lagere kosten

Dus maken wij afspraken die leiden tot dalende zorgkosten? Zeker, maar dat moet hand in hand gaan met betere kwaliteit voor de patiënt. Je schrijft dat het VGZ alleen is gelukt om met een paar kleine perifere ziekenhuizen die afspraken te maken. Maar om nou een Albert Schweitzer, Canisius-Wilhelmina,  Elisabeth-Tweesteden of Noordwest Ziekenhuisgroep ‘kleine perifere ziekenhuizen’ te noemen… Ik vind dat je ze daarmee tekort doet.
Elf ziekenhuizen werken, naast drie ggz-instellingen en een vvt-organisatie, dag in dag uit aan zinnige zorg. Deze instellingen staan voor de opgave om, voortvloeiend uit hun streven naar betere kwaliteit, ook echt kosten af te bouwen. Dat zij en hun specialisten die uitdaging aangaan, is een trendbreuk en moedig. Die moed leverde al meer dan 250 door dokters bedachte verbeterplannen op. Twee weken geleden liep ik mee in Bernhoven waar een arts tegen me zei: ‘Mijn werk is zoveel leuker geworden. Ik heb meer tijd voor de patiënten, zodat ik ze veel beter kan helpen.’ Daarmee werken wij aan de opdracht die niet alleen jij, maar ook de politiek en heel Nederland ons geeft: betaalbare en toegankelijke zorg voor nu en in de toekomst.

8 procent meer budget

Eind goed, al goed? Nee, nog lang niet. Want wat te doen met die zorgaanbieders die niet meewillen in een agenda van betaalbare en goede zorg, maar vooral gaan voor groei en die ambitie ook daadwerkelijk uitspreken? Afgelopen voorjaar ondertekenden we het hoofdlijnenakkoord van de minister, waarin we afspraken de stijging van de zorgkosten aan banden te leggen en zo de zorg toegankelijk te houden. Een belangrijke afspraak die met het hele zorgveld is gesloten. Maar wat schetst onze verbazing? Terwijl we 0,8 procent volumegroei afspraken, zijn er nu ziekenhuizen die 8 procent meer budget vragen voor 2019. Mag jij raden wie dan de boeman is die nee moet zeggen op die vraag.

Dus in reactie op je oproep: ja, wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen en hard aan de slag blijven. Want onze maatschappelijke opdracht is een serieuze. Wij doen ons deel, maar kunnen dat niet alleen. Zorgaanbieders, we hebben jullie ook nodig. Dán wordt de zorg beter en betaalbaar. Voor premiebetaler en voor overheid. Voor perifeer ziekenhuis en voor wijkverpleger. Voor de door jou genoemde ‘Jan Modaal’ en zijn eventuele partner en kinderen. Voor ons allemaal.
En Ivo, die fles wijn mag je klaarzetten voor ons. Want bij de ziekenhuizen met wie wij langjarige afspraken hebben over betere zorg tegen lagere kosten behoren ook wel degelijk STZ-ziekenhuizen. Die fles drink ik dan graag samen met de mensen uit die ziekenhuizen, want zij zijn degene die het doen en die verandering realiseren. Ik op mijn beurt beloof dan een fles wijn aan de volgende zorgaanbieder die zich bij ons meldt en dezelfde ambitie heeft: de zorg vooruit helpen en hem betaalbaar houden. Want Ivo, ook een goede fles wijn hoeft niet duur te zijn.

Hartelijke groet en tot snel,
Tom Kliphuis, voorzitter raad van bestuur Coöperatie VGZ

2 REACTIES

  1. Wat een trieste discussie tussen managers en boekhouders over het functioneren van het geneeskundig apparaat. Alle incidenties lopen op, preventiekennis uit de Gezondheidsleer is nergens meer te bekennen. We zijn een slechts oplossingsgericht en duur systeem aan het overeind houden, waar de economie van gaat wankelen ( zoals in USA zich voltrekt). Onze jongste jeugd gaat breed een nog groter stuk duurzaamheid missen, dan de opeenvolgende generaties vanaf ce zestiger jaren. Met binnenkomst TV en “hang”-banken, het loslaten van goede lichamelijke opvoeding in het Onderwijs en een terugtrekkende overheid nu met nog meer ongezondheid brengende technologie gaan we hun toekomst niet veilig stellen. Succes heren.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.