Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGZ wil geen volumegroei in hoofdlijnenakkoorden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De hoofdlijnenakkoorden mogen de krimpstrategie die VGZ met geallieerde ziekenhuizen volgt, niet in de weg staan. Die strategie zou in gevaar komen als er op het macrobudget groei wordt afgesproken.
geld
Adobestock

Dat laat een woordvoerder van de zorgverzekeraar weten. ‘Onze alliantieziekenhuizen hebben bewezen dat ze kunnen krimpen en zinnige zorg kunnen leveren. Als gevolg daarvan dalen de kosten aantoonbaar. Een hoofdlijnenakkoord mag deze beweging niet in de weg staan.’

Volumegroei

Als andere ziekenhuizen wel in volume mogen groeien, zouden de ‘beste ziekenhuizen van de klas’ hiervan de dupe worden, stelt VGZ. ‘Zij leveren kwaliteit en dringen overbehandeling terug. Ze laten zien dat volumegroei niet noodzakelijk is.’

‘Niet te bindend’

Een tweede belangrijke voorwaarde voor Coöperatie VGZ is dat de voorwaarden in de hoofdlijnenakkoorden niet te bindend zijn. VGZ wil ruimte houden om zijn kwaliteitsagenda door te voeren.

‘Niet te inhoudelijk’

Op 2 maart vertelde VRZ-voorzitter Ton van Houten aan Zorgvisie dat wat de kleine zorgverzekeraars betreft, de hoofdlijnenakkoorden niet te inhoudelijk mogen zijn. Zij willen de ruimte om regionaal passende afspraken te maken. Van Houten: ‘Mijn stelregel: regel het in de regio tenzij er echt een item is dat je landelijk moet regelen. Houd het marginaal en blijf af van de regie en invulling van de zorg.’

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis laat desgevraagd weten eenzelfde standpunt te hebben als de VRZ-verzekeraars: de hoofdlijnenakkoorden moeten niet te inhoudelijk worden.

ZN

Zorgverzekeraars Nederland heeft na rijp beraad het volgende standpunt geformuleerd: ‘Een hoofdlijnakkoord is wat Zorgverzekeraars Nederland betreft geen doel op zichzelf, maar een middel. Het moet de rollen ondersteunen die de verschillende partijen in het zorgstelsel vervullen in het belang van onze verzekerden. We zijn daar constructief over in gesprek.’ ZN wil geen nadere uitleg geven.

Vijf hoofdlijnenakkoorden

Er zijn vijf hoofdlijnenakkoorden in de maak: voor de medisch-specialistische zorg, de huisartsenzorg, de paramedische zorg, de wijkverpleging en de ggz. Op alle fronten wordt nu met de betrokken partijen onderhandeld. De drie bewindspersonen hebben de hoofdlijnenakkoorden onderling verdeeld. Minister Bruins heeft al laten weten dat wat hem betreft de akkoorden juist meer inhoud krijgen. Die inhoud wordt bepaald door de ‘Taskforce Zorg op de Juiste Plek.’ De bewindslieden hopen de hoofdlijnenakkoorden voor de zomer af te hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.