Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Basispakketbezorger

Marcel Canoy
Hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU, economisch adviseur bij de ACM, en lid adviescommissie pakket van Zorginstituut Nederland
Als we niet oppassen, moeten we steeds meer voor het basispakket betalen. De SER adviseert niet voor niets kritisch pakketbeheer. Maar, schrijft Marcel Canoy, haal er maar eens iets uit.
Canoy
Foto: Fotobureau Roel Dijkstra

Er wordt in deze coronatijd nog wel eens aan de deur gebeld. Als een bezorger mij iets in handen drukt, denk ik altijd even: ‘Hé, leuk een cadeautje. Terwijl ik er natuurlijk zelf voor heb betaald.
Ik moest aan de gratis maaltijd denken bij het recente SER-advies over de toekomst van de zorg. Het basispakket: daarvan denken velen dat het gratis is, maar we betalen er met zijn allen voor en als we niet oppassen gaan we steeds meer betalen. Vandaar dat de SER pleit voor kritisch pakketbeheer. SER-voorzitter Mariëtte Hamer laat zelfs optekenen dat wanneer er iets nieuws in het pakket komt, er ook iets uit moet.

Paracetamol uit het pakket

Maar haal er maar eens iets uit. Neem de hoge dosering paracetamol. Zo’n pil kost een cent. De Adviescommissie Pakket van het Zorginstituut (waar ik deel van uitmaak) suggereerde dit uit het pakket te halen, omdat het onzinnig is om iets te verzekeren dat iedereen moeiteloos kan betalen. Wat bleek? Interim-minister Martin van Rijn stuurde begin juni een keurige evaluatie naar de Kamer. Het verwijderen van paracetamol uit het pakket bleek op zich een goed idee, maar er waren toch huisartsen – en niet een paar – die bij godbetert het een kwart(!) van hun patiënten dan opioïden zouden gaan voorschrijven die wel vergoed worden.
Mijn mond viel open. Opioïden zijn verslavend en kennen veel meer bijwerkingen dan paracetamol dat – ik herhaal – een cent per pil kost. Echt bijzonder dat dit soort huisartsen bestaan. Martin van Rijn sprak er terecht schande van. Maar guess what? De SP en 50+ dienden prompt een motie in om paracetamol weer in het basispakket te ‘fietsen’. Gratis zorg is kennelijk verslavend, zelfs als het niet gratis is.

Iets erin, iets eruit

We moeten iets verzinnen om de minister te helpen. Gratuite oproepen om het basispakket uit te kleden blijken politiek onhaalbaar. Maar het is wel nodig.
Misschien is de oproep van Hamer niet zo gek als het op het eerste gezicht lijkt. Iets erin, iets eruit is te lomp. Maar waarom vraagt de minister het Zorginstituut niet om jaarlijks een top-10 van zaken te verzamelen die uit het pakket kunnen? Misschien sneuvelen er daarvan vijf, omdat dwaalgeestige partijen genoeg stemmen verzamelen om dingen te blijven vergoeden die niet werken of een paar cent kosten. Maar dan blijven er nog vijf over. En dat is winst. Met de groeten van uw basispakketbezorger.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.