Column: Interoperabiliteit is een mindset

Eind december informeerde de minister van VWS de Tweede Kamer dat hij instellingen gaat verplichten om zorggegevens digitaal uit te wisselen. In het eerste kwartaal van 2019 verzoekt het ministerie de zorgsector een routekaart op te stellen van de belangrijkste te digitaliseren overdrachten en samenwerkingen in de zorg. Voor de zomer moet dit uitmonden in een voorstel voor een programma dat binnen vijf jaar zorgt voor 100 procent digitale gegevensuitwisseling in de zorg.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Columnist Zorgvisie ict magazine
Jan Christiaan Huijsman. Foto: Frederike Roozen

Een grootse ambitie die inzet van alle mogelijke middelen vereist. Eenheid van taal en techniek worden met name genoemd. Dit zijn echter randvoorwaarden voor de echte uitdaging: de wil van de zorgverlener om een patiënt over te dragen met alle zorginformatie die ertoe doet. Bij een kwetsbare patiënt leidt ontbrekende informatie soms tot kritische situaties. Denk aan een allergische reactie of verslechtering van de patiënt doordat een actuele medicatielijst ontbreekt. Dan hebben we het nog niet eens over onnodige dubbele diagnostiek of tijdverlies door bellen, faxen en overtypen van informatie.

Sectorale organisatie gezondheidszorg

Dat organisaties, mensen en systemen gestructureerd en

0
333

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.