De droom van dr. V.

De Indiase oogarts Govinda Venkataswamy maakte het tot zijn missie om onnodige blindheid uit de wereld te helpen. Hij startte op zijn 58e een kliniek zonder geld of bedrijfsplan. Maar de efficiëntie waarmee zijn organisatie een netwerk van oogziekenhuizen opzette, is ontzagwekkend.
dr. Dirk de Korne

Mijn oma ging steeds slechter zien. Na enig aandringen ging ze naar het ziekenhuis waar de dokter vaststelde dat haar linker ooglens troebel werd: overduidelijk staar. Geen nood, binnen twee weken onderging ze een snelle en effectieve operatie. Via een piepklein sneetje werd met een ministofzuigertje de troebele lens verwijderd en vervolgens werd een kunstlens in haar oog geplaatst. Een jaar later gebeurde hetzelfde in het rechteroog. Oma zag alles weer perfect en natuurlijk werden de behandelingen door de zorgverzekeraar vergoed. Dat is Nederland. Wereldwijd is staar nog steeds de belangrijkste oorzaak van blindheid. Volgens cijfers van de WHO zijn

0
35

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.