Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De vuurdoop van Veldhuijzen van Zanten

De ene dag ben je verpleeghuisarts en de volgende dag sta je de begroting van VWS te verdedigen. Zo’n omslag is voor niemand eenvoudig, ook niet voor de kersverse staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. Ze maakte de afgelopen week tijdens de begrotingsbespreking dan ook een paar schoonheidsfoutjes.
De vuurdoop van Veldhuijzen van Zanten

Hoe geroutineerd de nieuwe minister Edith Schippers de vragen van de Tweede Kamer over de VWS-begroting beantwoordde, zo vaag bleef Veldhuijzen van Zanten af en toe bij de beantwoording. De directeur-generaal langdurige zorg moest woensdag zelfs halsoverkop naar de Kamer komen om Veldhuijzen van Zanten het een en het ander in het oor te fluisteren en voor te zeggen. Bij het dossier meldcode kindermishandeling maakte Veldhuijzen van Zanten desondanks een foutje. PVV en VVD willen een wettelijke meldplicht in deze kindermishandelingcode opnemen. Tijdens haar termijn op woensdag leek Veldhuijzen van Zanten hiermee in te stemmen; donderdag in de derde termijn moest ze hier echter op terugkomen.

Moties

Veel voorstellen die de staatssecretaris op woensdag nog leek te steunen, kregen op donderdag van haar een negatief advies. Verscheidene Kamerleden stonden raar te kijken. Zo was PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert hogelijk verbaasd toen Veldhuijzen van Zanten haar motie over Wmo-instromers afraadde. In een interview met de NOS-radio na afloop van het debat verklaarde Veldhuijzen van Zanten: “Ik moet wel wennen aan het politieke spel. Voor je het weet heb je iets toegezegd wat je helemaal niet had mogen toezeggen omdat er geen geld achter steekt.”

Prettige sfeer

Desondanks kijkt Veldhuijzen van Zanten met een goed gevoel terug op de begrotingsbesprekingen. In de NOS-uitzending verklaart zij: “Ik vond het een prettige sfeer in de Kamer. Op de televisie lijkt zo’n debat best vervelend, maar in werkelijkheid voelde ik me er best prettig bij.” De sfeer was ook gemoedelijk omdat geen enkel Kamerlid er met gestrekt been inging. De staatssecretaris is toch een vrouw uit de zorg en dat wordt breed gewaardeerd. Maar er liggen zware dossiers op haar bordje. Hoe zij zich zal weren als het debat echt fel wordt, zal de toekomst uitwijzen.

Lees ook:

Weblog Wouter van den Elsen

1 REACTIE

  1. De staatssecretaris is toch een vrouw uit de zorg en dat wordt breed gewaardeerd > als dat maar zo blijft. Generaliserend is het zo dat beleidsmakers/politici en managers vaak geen idee hebben hoe het er “op de verschillende werkvloeren” aan toe gaat. Helaas.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.