Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Demissionair? Klink gaat door!

De ongeschreven regel is dat een kabinet gedurende de demissionaire periode geen politiek omstreden maatregelen meer neemt. Houdt minister Ab Klink van VWS zich wel aan deze regel?
Demissionair? Klink gaat door!

“Uiteraard neem ik in deze demissionaire periode geen onomkeerbare beslissingen”, schrijft Klink in een brief van 19 april aan de Tweede Kamer. Dat lijkt heldere taal. Deze zin wordt echter gevolgd door een ‘maar’. Die luidt dat hij de komende tijd wel alvast de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars verder gaat voorbereiden, samen met de koepels van verzekeraars, gemeenten, zorgaanbieders en cliënten.

Verkeerde keelgat

Dat is een aantal Kamerleden in het verkeerde keelgat geschoten. Na het meireces wil een deel van de Kamer met een stemming een stokje voor deze voorbereiding van Klink steken. Een meerderheid van de SP, GroenLinks, PvdA en de PVV is hiervoor waarschijnlijk wel te porren.

Budget medisch specialisten

Was dit voorbeeld van proactief doorregeren van de minister nu een geïsoleerd geval, dan valt het allemaal nog wel mee. Beleid voorbereiden is nog altijd niet het zelfde als nieuw beleid invoeren. Maar wat blijkt maandagavond 26 april tijdens een uitzending van Pauw & Witteman? Klink, die bij het actualiteitenprogramma te gast is, kondigt daar doodleuk aan dat ziekenhuizen vanaf volgend jaar een vast budget krijgen waarmee zij hun medisch specialisten moeten gaan betalen. Deze maatregel om de kosten te beteugelen mag toch zeker nieuw beleid heten.

Comeback

Verzachtende omstandigheid is dat de korting op medisch specialistische zorg een van de weinige onderwerpen is die niet controversieel zijn verklaard na de val van het kabinet. De Orde van medisch specialisten had de comeback van de ‘lumpsum’ echter toch niet zien aankomen.

WK-campagne

Al met al wekt Klink dus alles behalve de indruk op zijn handen te zitten. Zo voert hij ook nog eens volop campagne om het WK-voetbal van 2018 of 2022 naar Nederland te halen. Ook hiervoor mag dan wel een kabinetsakkoord liggen, maar niemand weet wat zo’n WK-campagne kost. Al met al wekt minister Klink de indruk dat hij in blessuretijd nog stiekem wil scoren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees ook:

Weblog Wouter van den Elsen

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik heb de column nog niet eens gelezen………… ga zo doen, maar ik kan heel slecht tegen uitspraken als: “denken alleen aan hun eigen portemonnaie”. Het is niet zo dat een minister rijker wordt van bezuinigingen. Deze mensen werken 80 uur per week voor de minder dan de helft van wat een specialist verdiend. Daarbij ontvangen ze alleen maar kritiek. Logisch want alleen de mensen die kritiek hebben lasten van izh horen. Er is nog nooit een politicus geweest waarvan iedereen zeg: “nou, die is goed bezig!” Die mensen kunnen elders in het bedrijfsleven 10 zoveel verdienen. Mensen zitten daar met een overtuiging om Nederland beter te maken. Ik stem op Klink. Ik vind dat hij het goed doet en ik ben het eens met zijn beleidskeuzes. Veel mensen, maar die laten dat niet horen. Hogervorst was ook goed. De LPFer daarvoor bepaalt niet. Borst was wel aardig. Conclusie is dat deze mensen moeilijke beslissingen moeten nemen, die altijd wel iemand raken. Meer naar zorg, ok, dan minder naar politie. Nee, dat kan ook niet. Meer belasting? nee. Tja, WAT DAN?!?

  3. Het blijkt steeds weer ,dat Politici kort termijn-Denkers zijn. Denken alleen aan hun eigen portemonnaie ; roepen wat ! ; hitsen Medici op door hun welverdiende inkomen aan te pakken , op grond waarvan ?; het CDA heeft tegen de verkiezingen aan een groot probleem met de PR v/d RK Kerk met al hun problemen ; de WK naar Holland halen is al om zeep geholpen door de Match AJAX-FEIJNENOORD ; zo kan ik nog even doorgaan. Politici ,voordat je iets naar buiten brengt , denk eerst na , kijkend naar je achterban of je uitspraken wel ” Draagvlak” hebben.

  4. Soms, heel soms, gaan mensen zoals Klink door met een stampvoeterigheid waar de honden geen brood van lusten. Het is goed dat de GZ in Nederland eens onder de loep gaat, dan moet er op de uitkomst wel zo snel mogelijk een democratische besluitvorming volgen.Dit is allemaal lapwerk. Aan Klink’s soloacties hebben we niets, die gaan dadelijk weer op de schop hoogst waarschijnlijk en het geld dat nu weer besteed gaat worden aan administratieve en ambtelijke werkzaamheden kunnen we veel beter gebruiken. En voetbalWK naar Nederland? We kunnen Ajax-Feijenoord niet eens hanteren. En wie gaat dat betalen? Klink himself van zijn wachtgeld?
    Lekkere column trouwens 😉

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.