Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Eersterangszorg

Carina van Aartsen
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
De voorstanders van ons nieuwe zorgstelsel zijn steeds meer met een lampje te zoeken. Nu hebben de zorgverzekeraars het weer gedaan.
Eersterangszorg
Foto: Reed/Jan Willem Schouten
Premium

De SP was al nooit

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem Zorgvisie.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle artikelen lezen
 • Dagelijks de Zorgvisie nieuwsbrief

Al abonnee? Log dan in

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het koppelen van vergoeding c.q. contracten aan de kwaliteit c.q. kosteneffectiviteit van zorgaanbieders, waar art. 13 in de praktijk op neerkomt of zou moeten komen, daar is op zich niets mis mee, als meer dan voldoende zorgaanbieders zijn. (Zonder overschot zou men een hogere kwaliteit moeten eisen.)
  De bezwaren tegen het optreden van zorgverzekeraars — op dit punt — is echter dat men nauwelijks oog heeft voor kwaliteit en bereikbaarheid, voornamelijk voor de prijs. En als ik naar de spoedzorgconcentratie kijk zijn die bezwaren gegrond; zie voor een beschouwing daarop https://gezondezorg.org/zorgconcentratie.
  Verder zijn de bezwaren tegen het principe van (semi)private zorgverzekeraars veel breder dan alleen het art. 13-verhaal. Het weer laten opgaan van hen in één, publieke zorgverzekeraar heeft de volgende voordelen:
  * Het bespaart kosten, op grond van een viertal principes.
  * Het maakt het werken voor de zorgaanbieders aanzienlijk makkelijker (drie principes).
  * Het levert een veel effectievere zorgregisseur op.
  * Het lost het probleem van de risicoselectie op.
  * Men heeft geen vereveningssysteem meer nodig.
  Voor onderbouwing hiervan en toelichting erop, zie https://gezondezorg.org/een-zorgverzekeraar.

 3. Het is een frame dat niet- gecontracteerde zorg gelijk zou staan aan kwalitatief mindere zorg. Sterker nog, er is een toename van professionals die bewust en juist omwille van de kwaliteit contractvrij willen gaan werken. (contractvrijepsycholoog.nl, contractvrijfysiotherapie.nl). Minder inmenging in je behandelkamer, de tijd nemen voor de patiënt en de focus niet leggen op afvinklijstjes en vage criteria die iets over kwaliteit zouden zeggen. En bovendien een eerlijk tarief (NZA tarief) betaald krijgen en niet de ongefundeerde kortingen van ZV hoeven slikken – kortingen op de tarieven die kwaliteit juist ondermijnen, want na- en bijscholing blijven even duur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.