Gewoon door blijven lopen

Deze zomer was ik in Hanoi. Het was mijn eerste kennismaking met Azië. Vanaf het vliegveld kreeg ik een eerste indruk van het verkeer: een stad met 5 miljoen inwoners en 4 miljoen brommers.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Gewoon door blijven lopen

Na aankomst lopend de oude wijk in. Al snel moest ik een straat oversteken. In een filmpje over verandermanagement had ik het eens gezien: niet naar links of rechts kijken, zeker niet blijven wachten, maar gewoon doorlopen. Twee dingen zijn dan belangrijk: niet aarzelen en eenzelfde rustige tempo aanhouden. En inderdaad: het werkt. Na het oversteken van de vele straten was er diezelfde middag de grootste uitdaging: het diagonaal oversteken van het centrale plein. Ook dat lukte. Een foto van de verkeerschaos aan de stuurgroep kwaliteit was snel verzonden: ‘kan prima, alle regels afschaffen.’ Het blijft immers lastig om je

4
45

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Dat we niet meer bereid zijn, of de moed hebben om het verhaal te doen, of vanuit de context te benaderen of beluisteren, en het feit dat daar inderdaad steeds minder ruimte voor lijkt te zijn in de keten van aanbieders, financiers en toezichthouders, is inderdaad een merkwaardig fenomeen.

  2. Lees alle reacties
  3. Mooi geformuleerd! Het begint inderdaad met ‘je veilig voelen’. Als dat niet zo is, heb je veel energie nodig om de omgeving in de gaten te houden, je in te dekken, controles uit te voeren, verantwoording af te leggen, etc. Ondertussen kom je niet veel verder. Vergelijk het met autorijden; zonder vertrouwen in vervoermiddel, weg en medeweggebruikers, blijf je stilstaan. Maar het is wel verstandig om af en toe in spiegels te kijken, op de snelheid te letten en op rode lampjes te reageren.
    Hoe gaat een belangrijk deel van de beslissers zich weer in voldoende mate veilig voelen, zodat ze het goede voorbeeld kunnen geven?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.