Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoezo een falende NMa?

Bart Berden
Marcel Visser
Het artikel van drie wetenschappers 'NMa faalt bij toezicht ziekenhuisfusies' spreekt aan. In de zorg wordt al jaren geworsteld met de operationalisatie van het begrip marktwerking. En de praktijk moet daar maar mee weten om te gaan. Wij, bestuurders van het St. Elisabeth Ziekenhuis, schetsen de Tilburgse situatie en reageren tevens op het artikel.
Bart Berden (links) en Marcel Visser
Bart Berden (links) en Mart Visser

In Tilburg zijn wij druk met

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Ik snap dat als de Nza een standpunt in neemt dat voor de auteurs voordelig is, zij vinden dat de Nza niet faald. Zij doet nu eindelijk waar beide auteurs al tijden om zeuren. dat is tot daaraan toe
   Maar waar zijn toch die feiten waar ze het de hele tijd over hebben? net zo non-existent als hun gelijk waarschijnlijk…

  2. Lees alle reacties
  3. Als dit de ‘feiten’ zijn dan vrees ik dat de economen nog steeds een punt hebben. Aan de kostenkant is het algemene beeld het duidelijkst. De grotere ziekenhuizen ook de duurdere ziekenhuizen. De situatie in de VS toont aan dat toenemende marktconcentratie gepaard gaat met prijsstijgingen.
   De relatie met kwaliteit is veel lastiger. Allereerst is kwaliteit niet goed te meten en zijn de gevonden kwaliteitsverschillen ook niet goed te verklaren. Die verschillen zijn wel duidelijk en logisch verklaarbaar bij de werkelijk kleine aantallen. En als het ziekenhuis met 400 behandelingen beter scoort is dat dan misschien omdat dat ziekenhuis sneller overgaat tot behandeling van laag risicopatienten? De kostendata lijken deze lezing te ondersteunen.
   Interessant is ook dat de bestuurders die het sterkst pleiten voor schaalvergroting veelal ook degenen zijn die kwaliteit het liefst uitbesteden aan de professionals en zich daar zelf niet mee bezig houden.
   De rol van de zorgverzekeraar is interessant. Ik ken de markt en de overwegingen van de zorgaanbieders, maar het gedrag van de zorgverzekeraars in deze is voor mij onbegrijpelijk. Ik zou graag hun reactie lezen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.