Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klachtexpress

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorginstellingen hebben over belangstelling niet te klagen. Verzekeraars, VWS en Inspectie voeren de druk steeds verder op. Kan de zorg sneller? Doe het dan. Kan het beter? Laat het maar zien. Kan het goedkoper? Zorg daar dan voor.

Ook patiënten en consumentenclubs tonen zich steeds kritischer. En wee het ziekenhuis of verpleeghuis dat niet regelmatig met een nieuwtje voor de patiënt komt. Dat gaat ze klanten kosten.

Dus wat zie je gebeuren: patiënten met cataract slaan af naar de oogstraat waar zij binnen een dag weer kunnen zien. Anderen zijn in sneltreinvaart weer opgelapt na een ritje in de liesbreukexpress. Ondervoede patiënten stillen hun honger aan de snackkar. De nieuwste ontwikkeling is het plan van jurist Legemaate: een kenniscentrum voor de-patiënt-die-de-weg-kwijt-is. Wat is namelijk het geval? Patiënten die het slachtoffer zijn van een medische misser blijken niet altijd te weten waar zij hun recht moeten halen. Het aanbod aan klachtenfunctionarissen, klachtencommissies, klachteninformatiebureaus, tuchtcolleges en geschillencommissies is zo divers dat patiënten door de bomen het bos niet meer zien.

Bij het landelijke kenniscentrum moet iedereen terecht kunnen die vragen heeft over zijn rechten als patiënt. En wat doet de patiënt met die informatie? Die wendt zich alsnog tot een klachtenfunctionaris, een klachtencommissie of een tuchtcollege.

Het is dan ook maar de vraag of een patiënt beter wordt van die omweg. Gewapend met de informatie van het kenniscentrum zal een klager minder gauw geneigd zijn te kiezen voor een laagdrempelige vorm van klachtafhandeling. Want waarom genoegen nemen met een gesprek met de hulpverlener als het tuchtcollege ook binnen bereik ligt? Of een flinke schadevergoeding? En wilden we dat nu niet juist voorkomen? Daarom immers hebben de zorginstellingen informele bemiddelingstrajecten ingericht. Waar de overgrote meerderheid van patienten bijzonder tevreden over is. Als nieuwe initiatieven op het gebied van patiëntenrechten tot gevolg hebben dat een klacht in no time escaleert, zijn we straks weer terug bij af.

carina.van.aartsen@reedbusiness.nl

Door: Carina van Aartsen

Reageer op deze bijdrage

Waar ik na het lezen van deze bijdrage nog enigszins mee blijf zitten is de vraag of, en zo ja, welk alternatief voorstel mw. Van Aartsen heeft voor het door Legemaate gesignaleerde probleem van de patient die door de bomen het bos niet meer ziet. Of is er in het geheel geen probleem?

Klaas Deen woensdag 07 maart 2007

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.