Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klap voor medisch machtsbolwerk

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Alweer krijgt het medisch machtsbolwerk een serieuze klap te verduren. Deze keer is het de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg die met haar rapport Governance en kwaliteit van zorg op het fundament van de ivoren toren inhakt.
Klap voor medisch machtsbolwerk

De RVZ vindt dat medisch specialisten verantwoording af moeten leggen aan de raad van bestuur. De macht van maatschappen in algemene ziekenhuizen is immers zo groot dat in geval van slecht functioneren niet de specialist, maar de bestuurder eruit vliegt. Je kunt je afvragen of dat alleen de specialisten is aan te rekenen. Ziekenhuisbestuurders hebben het tegenwoordig zo druk dat het contact met de medische staf er nogal eens bij inschiet. Hoe verder de specialisten en de bestuurder uit elkaar zijn gedreven, des te gemakkelijker is het voor de staf om het vertrouwen in hem of haar op te zeggen. En zie je dan nog maar eens staande te houden als ziekenhuisbaas. Toch heeft de RVZ een punt. Het is tijd dat specialisten zich gaan verantwoorden. Het is toch gek dat al die miljoenenbedrijfjes binnen een ziekenhuis kunnen doen wat ze willen in ruil voor een luttel bedrag voor het gebruik van faciliteiten? Terwijl de raad van bestuur verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het ziekenhuis maar onvoldoende bevoegdheden heeft om die verantwoordelijkheid uit te oefenen. Er zijn bestuurders die daar geen moeite mee hebben. Die krijgen de visitatierapporten toch al. Die hebben afspraken over procedures bij disfunctioneren vastgelegd in de toelatingscontracten. Voor al die anderen biedt het advies van de RVZ houvast. Dat de specialisten zelf een begin hebben gemaakt met functioneringsgesprekken is een stap in de goede richting. De Orde van medisch specialisten is zelfs bereid specialisten te stimuleren om deze informatie te delen met de raad van bestuur. Ook positief, maar het kan beter. Als het de Orde echt menens is met kwaliteit zou het de beroepsvereniging sieren als ze ook de laatste stap durft te nemen. Dan verplicht zij haar leden bestuurders inzage te geven in functionerings- en visitatierapporten. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

1 REACTIE

  1. De medisch specialist die werkt binnen de setting van een ziekenhuis moet uiteraard verantwoording afleggen. Er is niet werkelijk sprake van ondernemerschap. De overeenkomst specialist- ziekenhuis is te vrijblijvend en biedt het ziekenhuismanagement te weinig mogelijkheden om te toetsen op kwaliteit. De eerder genoemde overeenkomst moet eenvoudiger beeindigd kunnen worden. Een gegarandeerde arbeidsrechtelijke positie zonder risico´s is voor geen enkele beroepsgroep goed om scherp te blijven en adequate en kwalitatief goede zorg te (blijven) leveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.