Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Marktwerking: is er een weg terug?

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vlijtige werkgroepen hebben vlak voor Pasen hun taak volbracht. Zonder verdere hervorming van het zorgstelsel is bezuinigen niet mogelijk, luidt hun gemeenschappelijke advies.
Marktwerking: is er een weg terug?

Drie voorstellen zijn geënt op een toename van marktwerking. Speciaal voor de linkse partijen, voor wie marktwerking een steeds viezer woord is geworden, ontwierpen de werkgroepen een model met strakke aanbodsturing. Regionale zorgkantoren kopen de zorg in en krijgen daarvoor een budget van de overheid. Klinkt mooi, voor wie zich af wil zetten tegen ‘graaiende bestuurders’. Maar is dit wel een reëel alternatief? De werkgroep zelf vindt eigenlijk van niet. Die verwacht dat de zorgmarkt uiteindelijk zal draaien om concurrentie. Dat denken de partijen in de zorg zelf ook.

Als de voortekenen niet bedriegen, is de zorg zich al druk aan het hergroeperen om klaar te zijn voor de marktwerking. De NVZ vereniging van ziekenhuizen pleit voor een herinrichting van de zorg waarin zij steeds meer samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen ziet.

Onlangs smeedden zes topklinische ziekenhuizen een alliantie onder de naam Santeon. Lichtende voorbeelden zijn Kaiser Permanente in de Verenigde Staten en de Helios klinieken in Duitsland. Een gezamenlijke raad van bestuur hebben ze nog niet, en dat mag ook niet, maar tegen de tijd dat het wel is toegestaan, zijn zij er in elk geval klaar voor. Jarenlang is gewerkt aan een financieringssysteem op basis van dbc’s. Klappen met geld heeft het gekost, maar de kostprijzen van behandelingen zijn nu bekend. De eveneens dure omvorming naar 3600 zorgproducten in de operatie DOT is in volle gang. Ziekenhuizen hebben hun investeringen hierop afgestemd. Met dit alles te stoppen, is vragen om schadeclaims. De ‘onbetrouwbare overheid’ die ineens de regels verandert, kan claims tegemoet zien.

Dat bleek wel toen in 2008 het bouwregime werd afgeschaft en er compensatie moest komen voor bouwende ziekenhuizen. Vorige week pas vond minister Klink een oplossing. Van het afschaffen van het huidige, half complete, stelsel, valt zo jarenlange ellende te verwachten. Wat komt er dan nog terecht van bezuinigen? (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

Weblog Carina van Aartsen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

5 REACTIES

  1. Dat ben ik niet met je eens. De kwaliteit van zorg wordt steeds zichtbaarder. Laatst heb ik nog voor mijn vader gekeken waar de beste knieoperaties worden uitgevoerd. De zorgverzekeraar heeft er belang bij om met de patient de beste zorg te zoeken. Een patient die snel weer beter wordt zonder complicaties, is de goedkoopste patiënt. En als een zorgverzekeraar geen goede zorg levert, dan zullen mensen zich daar niet meer verzekeren.

  2. Lees alle reacties
  3. het probleem met de aanbevelingen is dat het geen werkelijke bezuinigingen zijn, maar vooral een verschuiving van de kosten naar de patiënt/cliënt/consument/kiezer.
    maar die heeft in veel gevallen noch de tijd noch de kennis om de beste kwaliteit uit te zoeken. en de partij die dat volgens de overheid voor hem moet doen, de zorgverzekeraar, heeft te veel andere -concurrerende- belangen om een onafhankelijke keuze te waarborgen.

  4. Ja, als je het zo stelt is het wel erg negatief. Er wordt niet gehandeld met zieke mensen. Je koopt zorg in bij de ziekenhuizen die de beste zorg leveren. De patiënt heeft de keuze om de voor hem of haar beste zorg te vragen. Vroeger was het een bepaald ziekenhuis waar je naar toe moest. De politiek baseert dit op internationale studies, waaruit blijkt dat gereguleerde marktwerking de meeste doelmatigheid en kwaliteit oplevert. Zo heb je in Duitsland de private Helios-ziekenhuizen. Zij leveren de beste zorg tegen lage kosten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.