Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Nederland achter met e-health?

Deze maand bracht de Duitse Bertelsmann Stiftung een rapport uit over digitalisering in de zorg in 14 Europese landen. Nederland blijkt de achtste plaats in te nemen na landen als Spanje, Portugal, Engeland, Zweden en Denemarken.
Henk Herman Nap, onderzoeker Vilans
Henk Herman Nap, senior onderzoeker bij Vilans.

Is die lage positie terecht? Zeker niet als je naar de rol van Nederland kijkt in het Europese programma voor Active Assisted Living (AAL Programme).

Langlopend financieringsprogramma

Met het AAL-programma bereidt Europa zich voor op een sterk vergrijzende populatie in een digitale wereld. Het is een langlopend financieringsprogramma van de Europese Commissie. Bedoeld voor marktrijpe diensten en producten die erop gericht zijn ouderen lang gezond en zelfstandig te laten leven.
Sinds 2008 zijn op deze manier 220 projecten gefinancierd. Een voorbeeld is eWare, waarbij een leefstijlmonitoringsysteem wordt gekoppeld aan een sociale robot, speciaal voor mensen met dementie. Of het project FreeWalker, waarin mensen met dementie vrij kunnen rondlopen. Een systeem bewaakt de gebruikers individueel vanaf afstand. Als het even misgaat regelt het systeem hulp. Of i-evAALution waarin een aantal AAL-oplossingen gecombineerd worden met moderne consumentenproducten die al op de markt zijn. Het doel is bewijs te vinden voor het effect van dergelijk oplossingen op de kwaliteit van leven van ouderen.

Sterke Nederlandse stakeholders

Deze voorbeelden heb ik niet helemaal toevallig gekozen uit het totale aanbod van AAL-projecten. Het is maar een kleine greep uit projecten met sterke Nederlandse stakeholders. Zo wordt eWare getest bij ZZG Zorggroep door Vilans, FreeWalker bij tanteLouise en i-evAAlution bij Lyvore en Tangenborgh. Het zijn AAL-oplossingen waaraan Nederlandse ontwikkelaars hebben meegewerkt. Nederland is een van de meest actieve landen binnen het Europese AAL-programma. Onze ontwikkelaars, innovators, zorgmedewerkers, onderzoekers en beleidsmedewerkers trekken er hard aan. Dus het mag dan niet zo vlotten met de epd’s, patiëntenportalen en e-medicatie, het Nederlandse veld rust zeker niet op zijn lauweren. Zeker als het om technologische innovatie in de ouderenzorg gaat.

Henk Herman Nap is senior onderzoeker bij kennisorganisatie Vilans

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.