Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Normen

Nog niet zo lang geleden profileerde het CDA zich als kampioen van de marktwerking in de zorg. In hun verkiezingsprogramma haalden de christendemocraten de VVD op dit vlak zelfs rechts in. Wie het CDA-Kamerlid Antoinette Vietsch nu hoort, zou haast denken dat het CDA een heuse omslag heeft gemaakt.

De eerste berichten over een privaat gefinancierde kankerkliniek in Amsterdam waren nog maar nauwelijks in de media doorgesijpeld of Vietsch vroeg de minister deze kliniek de toegang tot de markt te versperren. In ZorgVisie toont Vietsch zich opnieuw een ferme hoedster van de status quo. Maatschapfusie in de ziekenhuizen? Daar moet een stokje voor gestoken worden! Bovendien moet de overheid wat Vietsch betreft een bovengrens stellen aan de omvang van fusie-instellingen. Wat minister Klink met de aanmaningen van zijn partijgenote gaat doen, is nog niet duidelijk, maar zijn recente optreden laat zien dat ook hij niet vies is van een flinke dosis overheidsdirigisme. Geen bloot op posters voor orgaandonatie, versnelde invoering van het rookverbod in de horeca en happy hours ho maar. In het NRC Handelsblad licht Klink zijn optreden toe: “De overheid heeft als taak normen te stellen.”

De ziekenhuizen worden ondertussen knap nerveus van die normenstellende overheid. Vooral ziekenhuizen die bouwen zitten naar eigen zeggen in een pijnlijke spagaat tussen regulering en marktwerking. Niet de markt, maar het Bouwcollege bepaalt hoe groot het budget voor nieuwbouw is. Evenmin is helder hoe de kapitaallasten uiteindelijk in de ziekenhuisprijzen verrekend gaan worden. Een normenstellende overheid heeft daar ongetwijfeld andere ideeën over dan een overheid die hamert op eigen verantwoordelijkheid.

Voorlopig moeten ziekenhuizen er maar aan wennen dat de voornaamste onzekere factor van marktwerking op zijn christendemocratisch niet het vrije spel der krachten is, maar de ondoorgrondelijke wegen van de politiek. De politiek mag na de Operatie Hoogervorst dan nog weinig middelen in handen hebben om de zorg te sturen, hinderen kan altijd.

Door: Philip van de Poel

Reageer op deze bijdrage

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.