Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie | Toon lef en ga aan de slag met de AZWA-ambities

Vlak voor het zomerreces presenteerde het ministerie van VWS het Aanvullende Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) dat als doel heeft een gezond en actief leven voor iedereen. Tegelijkertijd kwam de Long Alliantie Nederland (LAN) met haar vernieuwde strategisch kader.
Rutger Haandrikman, directeur Long Alliantie Nederland
Rutger Haandrikman, directeur Long Alliantie Nederland

Beide initiatieven delen een fundamentele overtuiging: preventie en integrale zorg zijn essentieel om de groeiende zorgdruk het hoofd te bieden. Of zoals Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de LAN, zei: “Als we dit voortvarend aanpakken draagt dit direct bij aan het functioneren van mensen met een longaandoening, en dat is waar het om gaat.”
Haar woorden raken de kern: we beschikken over kennis en expertise, maar interdisciplinaire samenwerking blijft te vaak steken in goede bedoelingen.

Verschillende disciplines

In Nederland leven ruim 1,2 miljoen mensen met een longaandoening, zoals COPD of astma. Hun zorg loopt door verschillende disciplines: huisartsen, longartsen, fysiotherapeuten, apotheken, thuiszorgorganisaties. Nog te vaak werken deze partijen langs elkaar heen. Ieder heeft zijn eigen protocollen, eigen systemen, eigen agenda’s.

Het eerste WHO-rapport over longziekten in Europa onderstreept waar dit toe leidt: meer dan 80 miljoen mensen met chronische aandoeningen van de luchtwegen, waarvan veel niet-gediagnosticeerd. Kosten: 21 miljard dollar per jaar. De conclusie is helder: gefragmenteerde zorg leidt tot ondergediagnostiek en inefficiëntie.

Bewezen interventies liggen klaar

Het positieve nieuws is dat we beschikken over effectieve interventies die direct kunnen worden ingezet. Neem het stoppen-met-rokengesprek. Roken blijft de belangrijkste oorzaak van longaandoeningen, maar het cruciale gesprek blijft vaak achterwege tijdens spreekuren door tijdgebrek of ongemak bij zorgverleners.
De oplossing is helder: maak stoppen-met-rokengesprekken standaard onderdeel van elk spreekuur bij longpatiënten, met samenwerking tussen huisartsen en specialisten. Een systematische aanpak die nog urgenter wordt door de opkomst van vapen onder jongeren.

Ook vaccinatie tegen infectieziekten kan zorgen voor aanzienlijke gezondheidswinst. In september presenteert de Long Alliantie een leidraad die aantoont welke vaccinaties een wereld van verschil kunnen maken voor mensen met een chronische longaandoening.

De kwaliteitsstandaard voor COPD-longaanvallen met ziekenhuisopname bewijst dat het anders kan: het aantal opnamedagen is substantieel lager met minstens gelijke kwaliteit van leven en er is meer patiënttevredenheid en werkplezier van zorgverleners. Centraal staat de samenwerking: signaleren tijdens opname, gezamenlijk plannen maken met de patiënt en heropnames voorkomen. Precies wat nodig is bij toenemende zorgdruk door vergrijzing.

Samenwerking als basis voor vooruitgang

Alleen maar meer geld naar de zorg is niet de oplossing. Het gaat vooral om de zorg effectiever te organiseren en ziekenhuisbedden vrij te maken voor wie ze het meest nodig heeft. Alle partijen moeten hierin een rol spelen. Zorgverleners door hun expertise daadwerkelijk in te zetten. Beleidsmakers door te zorgen dat bewezen interventies niet vastlopen in bureaucratie. Zorgverzekeraars door resultaatgerichte contractering te omarmen.

De Long Alliantie levert hieraan een concrete bijdrage met plannen die naadloos aansluiten bij de AZWA-ambities. Onze vernieuwde strategie vertaalt deze ambitie naar wetenschappelijk onderbouwde en in de praktijk bewezen oplossingen, waarmee we direct aan de slag kunnen.

Wat we nu nodig hebben is lef om de bewezen oplossingen breed uit te rollen. De ruim 1,2 miljoen mensen met een longaandoening verdienen zorg die werkt. De instrumenten liggen klaar. Nu is het tijd om ze voluit in te zetten.

Door: Rutger Haandrikman, directeur Long Alliantie Nederland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.