Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Pionieren

Frits Verschoor
In mijn vorige blog beloofde ik om een goed voorbeeld te geven van hoe zorgaanbieders met geld van externe investeerders de zorg verder moderniseren. Hier het verhaal hoe de failliete boedel van een vernieuwend concept tot bloei kon komen.
Pionieren

NOAGG is een zeer waardevol en vernieuwend concept om mensen uit andere culturen met psychische of psychiatrische problemen, veelal woonachtig in achterstandswijken in de grote steden, te bereiken en te helpen. NOAGG is in 2004 door een drietal enthousiaste pioniers opgericht. Twee van de drie oprichters hebben bij onderdelen van de Parnassia Bavo Groep (PBG) gewerkt en werden door ons bij de start geholpen. NOAGG voorzag direct in een behoefte. Echter, zoals dat vaker met veelbelovende initiatieven gaat, het idee was goed, maar de uitvoering bleek weerbarstig. NOAGG ging in 2006 failliet.

Doorstart

Parnassia heeft samen met Altrecht een bod uitgebracht op de failliete boedel. Tegelijkertijd is een (doorstart)plan ingediend om NOAGG nieuw leven in te blazen. NOAGG werd aan de combi Altrecht/Parnassia toegewezen omdat ons gezamenlijke plan de meeste (werkgelegenheids-) garantie bood voor een goede doorstart, dit ondanks het feit dat ons bod het laagste was.

Altrecht en de Parnassia Bavo Groep wilden graag ieder op eigen kracht verder met het concept en zo gingen onze wegen uiteen. Altrecht ging vanuit de Utrechtse vestiging verder onder de naam NOAGG en wij vanuit de Haagse en Rotterdamse vestigingen onder de door het personeel bedachte naam i-psy.

Investeerder trekken

Omdat jonge, pionierende organisaties eerst met vallen en opstaan een eigen richting moeten vinden, werd i-psy ondergebracht bij PBG Participaties. Een onderdeel waar vernieuwende ideeën een kans krijgen om met hulp een succes te worden. Soms lukt dat en soms ook niet, zoals dat nu eenmaal gaat met ideeën. Bij Participaties werd met i-psy een eigen bedrijfsplan opgesteld. Daaruit bleek dat i-psy een grote groei zou kunnen doormaken. Om dat mogelijk te maken werd een investeerder gezocht en gevonden. Deze investeerder kreeg 60 procent van de aandelen. Samen met de mensen van i-psy en PBG Participaties is deze investeerder aan de slag gegaan om i-psy zowel inhoudelijk als financieel gezond te maken.

Enorme groei

In de jaren 2006-2009 heeft i-psy vestigingen geopend in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Almere, Zaandam, Alkmaar en Tilburg en dit jaar zal i-psy wederom fors groeien. Ook zorginhoudelijk heeft i-psy zich goed ontwikkeld. In bijna alle vestigingen wordt, naast zorg voor volwassenen, ook kinder- en jeugdpsychiatrie aangeboden en in vier vestigingen ook forensische psychiatrie. In 2010 werden 10.000 mensen uit 104 landen behandeld. 85 procent van de gesprekken vindt in de eigen taal plaats.

Teruggekocht

I-psy voldoet aan de kwaliteitseisen van de Parnassia Bavo Groep. Mede om die reden hebben wij in 2010 de 60 procent aandelen teruggekocht van de investeerder zodat met ingang van 2011 i-psy integraal onderdeel is van onze organisatie.

Dit is een mooi voorbeeld hoe een prachtig en vernieuwend zorgconcept met behulp van bedrijfskundige en financiële steun van een investeerder, gered is van de financiële ondergang. I-psy is nu zelfs een belangrijk onderdeel van het ggz-aanbod voor allochtone mensen in Nederland. Om zoiets mogelijk te maken zijn nodig: een goed plan, enthousiaste mensen en zowel inhoudelijke als bedrijfskundige kennis om een passende investeerder te vinden.

Frits Verschoor, Parnassia Bavo Groep

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.