Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Prioriteiten stellen

Margot van der Starre
PGGM-bestuurder Martin van Rijn hield recentelijk een pleidooi waarin hij de politieke partijen oproept de komende verkiezingen niet te gebruiken om wederom allerlei spelregels in de zorg te veranderen. Het is nu ruim zes jaar geleden dat de Zorgverzekeringswet is ingevoerd, stelt hij, en dat betekent dat we nog niet aan het einde zitten van de implementatieperiode hiervan. Bedenk dus geen nieuwe spelregels, maar bepaal liever welke zorginhoudelijke kwesties op de politieke agenda moeten komen.
Prioriteiten stellen

Dit pleidooi is mij uit het hart gegrepen. Het is tijd voor rust aan het front. De ziekenhuizen en andere zorgaanbieders hebben de afgelopen jaren veel veranderingen in wet- en regelgeving op zich af zien komen, met grote consequenties voor hun eigen taakinvulling. Daar kunnen ze nu echt geen veranderingen meer bij hebben. De vorig jaar door het kabinet gemaakte keuze om te breken met de functiegerichte budgettering illustreert dit. Deze voor de ziekenhuizen ingrijpende beslissing is dus zelfs pas zes maanden oud, in plaats van de zes jaar waarover Van Rijn het bij de Zorgverzekeringswet heeft. De veldpartijen moeten de tijd hebben hierin hun nieuwe posities te bepalen en de gevolgen van hun beleidskeuzes te verwerken. Een huis bouw je niet in één dag… ten minste als je wil dat het huis over twintig jaar nog steeds overeind staat.

Integrale tarieven

Hier hoort ook bij dat de ziekenhuizen snel duidelijkheid krijgen over de vraag of het plan voor integrale tarieven voor medisch specialisten doorgaat. Dan kan een goed economisch model worden ontwikkeld dat duidelijkheid biedt over kwaliteit van zorg en gezamenlijke verantwoordelijkheid van maatschappen en ziekenhuizen.

Bewijzen

De partijen in het zorgveld hebben investeringen gedaan. Nu moeten ze de tijd en de kans krijgen om te bewijzen dat ze hiermee de juiste keuzen hebben gemaakt. In de afgelopen jaren hebben die veldpartijen op diverse momenten naar de overheid gewezen als de “partner” die steeds halverwege het spel de regels verandert. Het is te hopen dat het nieuwe kabinet, dat na de verkiezingen van 12 september aantreedt, zich deze boodschap ter harte neemt en een opstelling aanneemt die de zorgpartijen vertrouwen inboezemt.

Hoofdlijnenakkoord

De in het hoofdlijnenakkoord overeengekomen beperking het budget van de ziekenhuizen tussen nu en 2015 jaarlijks met niet meer dan 2,5 procent te laten groeien, vergt enorme inspanningen. Doelmatigheid realiseren is bepaald geen eenvoudige opgave en brengt forse investeringen met zich mee. Het zou kapitaalvernietiging betekenen als op korte termijn alweer veranderingen zouden worden aangekondigd ten opzichte van deze beleidsbeslissing.

Economische crisis

Een ander belangrijk punt is dat de economische crisis op dit moment een enorme druk legt op de beschikbare middelen. De doelmatigheidsslag die de ziekenhuizen mede door deze situatie moeten maken, mag niet ten koste gaan van de innovatieslag die zij óók moeten maken, om efficiënter en duurzamer zorg te kunnen leveren. De rol van de overheid hierin dient behalve financieel en systeemtechnisch ook instrumenteel en faciliterend te zijn. Ik heb begrip voor het feit dat op dit moment van alle partijen wordt gevraagd zuinig en zinnig met geld om te gaan. Juist de ziekenhuizen hebben met de aanvaarding van het lage groeipad al een enorme bijdrage geleverd, zeker met het gegeven dat de zorgvraag de komende jaren minder dan 2,5 procent zal stijgen. Het is de bedoeling dat de zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit blijft. Dat lukt alleen als geen onmogelijke eisen worden gesteld.

Margot van der Starre, directeur NVZ vereniging van ziekenhuizen

2 REACTIES

  1. @Amiz
    De zorgpremie kosten die jij per persoon betaalt komen redelijk overeen met dat wat de gemiddelde patient kost. Dus als je dat ’te duur’ lijkt zou je misschien kunnen beginnen met aangeven wat jij ervoor over hebt en de service die je ervoor terug verwacht. Het vaststellen van de gemiddelde patient gebeurt ‘gewoon’doorhet registreren van kosten in het voorgaande jaar en dus niet zoals de prijs van benzine. Wil je weten hoe dat werkt kan ik : er was eens een benzineprijs van Salvatore Carolo aanbevelen.

  2. Lees alle reacties
  3. U had als NVZ toch beloofd om inzichtelijk te maken wat het de patient echt kost of gaat kosten aan behandeling? Aan zorgkosten weet ik het wel. Voor 2 personen 1000 euro per maand aan alle kosten( premies, inhoudingen, bijdragen etc.). En het stijgt alsmaar. Net als met stijgende benzineprijzen ontstaat daardoor geen rust. Denkt dat nou niet, maar schotel nu eens reeele prijzen voor.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.