Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Gewoon is niet gewoon

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
We moeten de zorg meer rond de patiënt gaan organiseren. We moeten de kwaliteit van zorg verbeteren en voorkomen dat de kosten de pan uit rijzen. O ja, we moeten ook digitaliseren én zorgen dat de zorg in de regio of zelfs in de wijk georganiseerd wordt.
Simon Broersma
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Paul Tolenaar

Ook in dit nummer van Zorgvisie komen deze thema’s weer aan bod. Bijvoorbeeld in het interview dat wij hadden met Karien van Gennip, de nieuwe topvrouw bij VGZ. De vernieuwde strategie van deze zorgverzekeraar vertelt ons dat ze de zorg meer rond patiënten organiseren. De zorg moet naar patiënten toe gebracht worden in plaats van dat patiënten naar de zorg komen. Hoe? Door in te zetten op digitalisering. Een moedig streven, maar niet nieuw. Sinds ik in 2012 als journalist mijn eerste stappen zette in de zorg, en dan met name op het gebied van beleid en management in de zorg, hoor ik deze en andere terminologieën met de regelmaat van de klok voorbijkomen.

Een nieuwe collega belde me van de week op. Zij was bij een interview van haar stoel gevallen van verbazing toen haar verteld werd hoe de data-uitwisseling in de zorg geregeld was. Een cliënt moest van instelling A naar instelling B verhuizen. Het dossier werd geprint, meegegeven aan de cliënt, afgegeven bij de nieuwe behandelaar en daar gescand. Die behandelaar bestudeerde vervolgens dat dikke dossier en voerde de relevante informatie in het nieuwe systeem in. Toen ik haar vervolgens vertelde over Windows XP en dvd’s die de zorgsector nog gebruikt, viel haar mond nogmaals open.

Natuurlijk wordt er vooruitgang geboekt. ‘Samen beslissen’ staat hoog op de agenda. Bij ziekenhuis Bernhoven werd een omzetreductie van 15 procent gerealiseerd door zinnige zorg te leveren. En onlangs vierde VZVZ dat hun uitwisselingsprogramma voor medisch beeldmateriaal van Twiin 100 procent dekking had bereikt onder ziekenhuizen. Dvd’s zijn eindelijk verleden tijd. Goede prestaties, maar er zijn jaren overheen gegaan om dit te bereiken. En we zijn er nog lang niet.

Na afloop van het telefoontje met mijn collega verbaasde ik mezelf dat ik me over zulke dingen niet meer verbaasde. Blijkbaar begon ik mee te gaan met wat we gewoon vinden in de zorg. En dat moet niet. Ik gun u ook nieuwe collega’s van buitenaf die zich oprecht verbazen over zaken die wij al lang gewoon zijn gaan vinden. Ik heb me in ieder geval voorgenomen me weer te gaan verbazen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.