Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Stel het ziekenhuisbestuur hoofdelijk aansprakelijk

Karen Gerbrands
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is gezakt van plaats 5 naar plaats 30 in de 'AD Ziekenhuis Top 100' en daar mogen ze nog blij mee zijn. Het drama dat zich daar de afgelopen paar maanden heeft afgespeeld, met zeker drie sterfgevallen als direct gevolg, legt pijnlijk de relatie tussen goed bestuur en kwaliteit van zorg bloot.
Stel het ziekenhuisbestuur hoofdelijk aansprakelijk

Er is een ongelooflijk gebrek aan transparantie en communicatie aan het licht gekomen maar zowel het bestuur als de raad van toezicht wast de handen in onschuld. Men was zo druk bezig met de fusie en de nieuwbouw, dat het overzicht over wat zich in het ziekenhuis afspeelde compleet zoek was. Erger nog, investeringen bleven achterwege, hygiëne was ver te zoeken en de IC-units waren niet op orde.

Ingrijpen bij falen

Het bestuur wees direct met de vinger naar het personeel, dat nalatig zou zijn geweest om daarmee de eigen verantwoordelijkheid af te schuiven. Maar als het personeel al nalatig is geweest hoe was het dan gesteld met het interne toezicht? Waar was de raad van toezicht al die tijd, terwijl de raad van bestuur, met als enig lid Paul Smits, de kwaliteit van zorg in gevaar bracht? Diezelfde raad van toezicht, die had besloten de heer Smits met bijna vier ton per jaar te belonen. Diezelfde raad van toezicht, die hem, nadat Smits eindelijk zijn functie had neergelegd, nog eens 238.000 euro meegaf. Diezelfde raad van toezicht, die vervolgens iemand uit de eigen gelederen naar voren schoof voor de functie van interim-directeur, volledig in strijd met de Governance code.

En waar was al die tijd het externe toezicht van de IGZ? De onderste steen moet boven, maar bovenal moeten er lessen getrokken worden! De Inspectie moet meer bevoegdheden krijgen zodat ze in kan grijpen als een bestuur faalt en desnoods het bestuur naar huis kan sturen. De raden van toezicht moeten gaan doen, waarvoor ze zijn aangesteld: niet twee maal per jaar vergaderen over de cijfertjes, maar toezicht houden op het reilen en zeilen binnen de instelling en vooral kijken naar de kwaliteit van zorg, die geleverd wordt.

Vertrekbonus inleveren

Er moet een meldplicht komen voor dit soort multiresistente bacteriën, bij de IGZ of het RIVM, waarbij de Inspectie de voorkeur heeft. We moeten voorkomen dat gevallen in de doofpot verdwijnen. We moeten bestuurders hoofdelijk aansprakelijk kunnen stellen bij falend beleid zoals nu bij het Maasstad Ziekenhuis heeft plaatsgevonden. Daarmee voorkomen we gelijk de discussie over de miljoenen die de onderzoeken nu hebben gekost en de bezuinigingen die daardoor aangekondigd worden, zonder zelfs gedwongen ontslagen uit te sluiten. Het mag nooit zo zijn dat de rekening voor falend beleid bij de patiënt of het personeel terechtkomt. We zijn blij dat het aansprakelijk stellen van het bestuur in het regeer-/gedoogakkoord is opgenomen, we wachten alleen nog op de uitwerking daarvan. Daarom kan de minister nu nog niet direct ingrijpen, maar ze kan natuurlijk wel alvast in gesprek gaan met de organisatie en een signaal afgeven. Ze kan er op z’n minst op aandringen, dat Paul Smits zijn vertrekbonus inlevert en dat Peter Weeda zich terugtrekt als interim-directeur. Een klein begin om de patiënten, die de dupe zijn geworden van deze uitbraak, te compenseren en het vertrouwen in het ziekenhuis te herstellen.

Karen Gerbrands, Tweede Kamerlid PVV

5 REACTIES

  1. Er is een ongelooflijk gebrek aan transparantie en communicatie aan het licht gekomen maar zowel de regering als de tweede kamer wast de handen in onschuld. Men was zo druk bezig met de eigen populariteit, dat het overzicht over wat zich in het land afspeelde compleet zoek was. Erger nog, investeringen bleven achterwege, rede was ver te zoeken en de overheidsorganisatie was niet op orde.

  2. Lees alle reacties
  3. Het blijft altijd vermakelijk om een Tweede Kamerlid weer uitspraken voor de bühne te horen doen zonder ook maar enig inzicht in de situatie. Zonder Paul Smits vrij te pleiten, want cultuur wordt vaak ook door het bestuur ‘binnengebracht’ is het altijd beter je goed te laten voorlichten voordat je met dit soort oliedomme uitspraken komt.
    Het zegt over dit Tweede Kamerlid, dan over een mogelijk tekortschietende Raad van Toezicht. Ik zou alleen kunnen voorstellen dat deze Raad sneller bij de heer Smits aan de bel zou hebben kunnen trekken.
    Dat kan de Raad zich wel aantrekken, dunkt mij!

  4. Ik dacht even dat mijn moeder een blog had geschreven, maar het bleek een Tweede Kamerlid te zijn. Het is natuurlijk een gave om precies de woorden en de redeneringen van het volk te kunnen verwoorden. Maar als professional in de zorg hoop je toch dat de Tweede Kamerleden meer begrip hebben van de complexiteit van de werkelijkheid dan mijn lieve maar ook ongeinformeerde moeder. Wellicht is het allemaal electoraal en snapt mevrouw Gerbrands meer van de wereld om haar heen dan ze wil laten blijken.

  5. dit soort redeneringen hanterend kom ik op de stelling: Stel kamerleden hoofdelijk aansprakelijk voor zorgincidenten. Waar is de zogenaamde marktwerking in de zorg, de bureaucratie, druk op budgetten etc. etc. begonnen? bij de wetgever. De Tweede Kamer dus…

  6. Beste Karen,
    Ja wat jij schrijft over bonussen bij wanbeleid en vertrek roep ik in de zorg al jaren. Helaas gebeurd er niets mee en rest de politiek niets anders dan dit wettelijk te regelen anders blijft het graaien maar doorgaan. Vergeet vooral ook niet de stroom aan adviesbureau’s welke met name enkele interim directeuren altijd mee brengen.
    Verplicht zorginstelling maar eens in hun jaarverslag te melden voor wat voor bedrag er is ingehuurd. En graag niet via de post salarislasten in een jaarrekening verantwoorden op de post PNIL te drukken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.