Voor de duidelijkheid: OsiraGroep heeft een adviesbureau de hele organisatie laten doorlichten en dat bureau heeft vervolgens uitgerekend met hoeveel mensen je zorg moet laten leveren om kostendekkend te zijn. Het bureau heeft voor de prijs van drie miljoen euro niet alleen uitgerekend hoeveel mensen er feitelijk boventallig zijn. Ook hebben ze uitgerekend hoe lang de medewerkers mogen doen over bepaalde handelingen. Dit heeft het bureau inzichtelijk gemaakt in een systeem dat zorgroutes heet. Anonieme mensen op Twitter vinden dus dat ik dit onterecht stopwatchzorg noem.
Planningsinstrument
Woordvoerder Lex Staal van Osira zegt dat zorgroutes absoluut geen minutenbriefjes zijn, maar slechts een planningsinstrument. Het beeld van de verpleegster die met een stopwatch zit te timen of de toiletgang van mevrouw X niet langer dan 2.15 minuten duurt, is verkeerd. En zelfs staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten, toch zelf afkomstig uit de verpleeghuiszorg, zei tijdens een spoeddebat over Osira de zorgroutes niet per definitie af te keuren. Dus hoe haalt een redacteur het in zijn hoofd om de term stopwatchzorg te hanteren? Het gaat hier immers om een manier om met de zzp-systematiek om te gaan.
Sensatiezucht
Als zorgjournalist moet ik toch weten dat iedere instelling de personeelsformatie tegenwoordig moet aanpassen aan de zorgzwaarte van de cliënten. Ik heb me natuurlijk weer voor het karretje van de SP laten spannen en uit sensatiezucht de realiteit uit het oog verloren. Deze kritiek heeft misschien een kern van waarheid, toch kan ik mij ertegen verdedigen. Want het mag dan zo zijn dat er niet daadwerkelijk iemand met een stopwatch in de hand staat, maar als er voor de ‘handeling plassen’ een ‘streeftijd’ van 2.15 minuten staat, mag daar volgens mij best scherp over geschreven worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
het inzicht van de zorgprofessional om maatwerk te leveren per client is broodnodig om deze mensen enthousiast aan het werk te houden. De uitstroom wordt enorm als er gestopwatched wordt.Blijf het zo noemen, het moet blijkbaar ‘pijn’ doen om te realiseren waar het over gaat
En hoe zit het dan met de zorgdraagkracht van de werknemer?
Welke maat gebruiken we daarvoor?
Ik zou zeggen blijf kritisch!!
‘Zorgzwaartepakket: beschrijving van de zorg
Een zorgzwaartepakket beschrijft welke ondersteuning of zorg iemand nodig heeft. Bij elk ZZP hoort een aantal uur zorgtijd per week.’
Dit is informatie van de rijksoverheid, Hans en Joske. Je kan het waarschijnlijk ook anders noemen, maar stopwatchzorg lijkt mij toch wel een juistebenaming.
Beste Wouter,
Vertel me nou waarom directie met airco zit en in dat zelfde huis de afdeling PG al 5 jaar bezig is een airco te krijgen maar dat dat teveel kost?
Dit is daadwerkelijk wat er gebeurd ! Ik ben er getuige van….
Vertel mij dan maar eens waar de kostenbesparing gezocht moet worden..
Dit is een klein voorbeeld maar trek dat nou maar eens groter…
Nou beste Hans, het is juist ook de taak van journalisten om meningvormend te schrijven. Anders zitten ze alleen maar ANP’tjes te kopiëren, en het spijt me wel maar ik geloof niet dat we daarvoor bereid zijn abonnementsgeld te betalen. Dan lees ik wel gewoon nu.nl.
Stopwatchzorg inderdaad een kloppende benaming. Als oudgediende in de zorg heb ik ooit voorgesteld een wasstraat te ontwikkelen voor de onderbeurtjes, snel en doeltreffend
Stopwatchzorg bestaat wel, kijk naar de thuiszorg. Is het bureau hiervoor ingehuurd? Kousen aan,10 minuten; kousen uit,6 minuten; tanden poetsen, 5 minuten; ga zo maar door.Kijk eens op de site van het CIZ; zo wordt de indicatie bepaald. Welke zorg is nodig, hoeveel minuten, dus zo groot is de indicatie.
Beste Wouter, worden journalisten beoordeeld op basis van het aantal Kamervragen dat ze weten uit te lokken? Dan moet je vooral zo doorgaan. Jammer genoeg gaan we dan de USA achterna waar meningen meer tellen dan feiten.(CNN versus FOX)De term “stopwatchzorg” is een kwalificerende opmerking en geen feitelijk constatering. Zo sturen we de massa en dat geeft toch maar een machtig gevoel. Kikken joh! Waar is de verantwoordelijke journalist, die zich weet te bedwingen en zich houdt aan feiten, aan eerlijke hoor – en wederhoor etc.? Ik zie ze niet meer. Wijze les: nooit geloven wat je leest. Ga zelf op onderzoek uit.
Als we nu eens een onderscheid zouden maken tussen gemiddelde tijd, werkelijke tijd en spreiding? Dan wordt de discussie misschien ook weer meer volgens de – zeer gedifferentieerde – menselijk maat: beleidsmakers kunnen met de gemiddelde tijd werken en zorgmensen met de de werkelijke tijd (en dat is de tijd die telt).
Stopwatchtijd: misschien politiek incorrect, maar zo verduiveld raak! Wouter: vooral niet stoppen!
Hoe komen ze erbij: 2,15 minuut. Het kost mij, gezonde Nederlander, al enkele minuten om op te staan, naar de wc te lopen, behoefte te doen, kleding in orde te brengen, handen te wassen en weer terug te lopen. Nu mevrouw X: slecht ter been, hulpmiddelen nodig om bij de WC te komen, extra schoonmaakwerk omdat de verzorgende te laat gearriveerd was (helaas: vanwege ziekte moet ik vandaag alles alleen doen).
En hoezo: het is slechts een “planningsinstrument”. Reken maar dat die verzorgende aan het eind van zijn/haar dienst wordt afgerekend op de totale som van al die normtijdblokjes. En op de overschrijdingen daarvan. Of op klachten van de cliënten, omdat ze naar de WC zijn gesleurd in plaats van begeleid.
Wouter, blijf vooral schrijven wat je wit en vindt (ook al wordt je ‘ verkeerd’ voorgelicht)
Laten we vooral niet vergeten dat ‘de stopwachzorg’ slechts een manier is om met de opgelegde beperkingen (mogelijkheden?) om te gaan.
De kreet: don’t shoot the messenger slaat hier dus niet alleen op Wouter maar zeker ook op al die instellingen die (een vorm van) stopwatchzorg zijn gaan bezigen onder invloed van de wijze mannen en vrouwen uit het Haagse
(overigens, wie weet hoe lang er al tijd geschreven wordt in de thuiszorg? de ‘ oude’ knarren onder ons weten nog wel wat het was-systeem was. Werd daar geen tijd geschreven?)
plastijd 2.15 minuten, haha, dat is serieus?
Misschien is het dan goedkoper de mensen contineu op een postoel te zetten.
Eentje die de mensen automatisch op een vastgestelde tijd ook even naar buiten rijd voor wat frisse lucht.
De geautomatiseerde postoel weet natuurlijk ook precies hoe laat er gegeten mag worden.
De functionele postoel kan zo de zorgbehoeftigde ook automatisch naar de eetzaal transporteren.
Eens in de twee uur wordt de po automatisch geleegd.
Misschien kunnen we plastijd ook veranderen in zeiktijd?
sorry, ik laat me even gaan.
Het lijkt wel of we het niet meer hebben over mensen, maar over planten.
Wouter, ik wil je aanmoedigen zo te blijven schrijven als je doet.
Wat dacht je van “lopende band zorg”?
don’t shoot the messenger
Als dit geen stopwatchzorg is, wat is het dan wel? Hoe je het ook noemt, het is zorg geleverd in afgepaste tijd. Vraag maar na bij degenen die de zorg moeten leveren, of die de zorg ontvangen. Dus Wouter, blijf het beestje bij de naam noemen ajb. Niet iedereen stoort zich eraan, integendeel.