Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Vaarwel Klink

Een tweede termijn zit er voor demissionair VWS-minister Ab Klink na het schimmenspel binnen de CDA-fractie niet meer in. Hij mag nog even aanblijven tot er een nieuw kabinet geformeerd is en dan valt definitief het doek. Het is dus tijd om eens te kijken wat hij als volksgezondheidsminister voor het land heeft betekend.
Vaarwel Klink

Laten we voor het gemak even aannemen dat Zorgvisie-lezers representatief zijn voor het zorgveld. Op een internet-poll van Zorgvisie in maart over de vraag of Klink in de volgende kabinetsperiode weer zorgminister moet zijn, antwoordde een krappe meerderheid van 53 procent negatief. De andere helft van de 1058 stemmers op deze poll zag een tweede termijn van Klink wel zitten. Een voorzichtige conclusie kan dus zijn dat hij gematigd populair is in de zorg.

Koersvast

Dan de vraag waar zijn vermeende polulariteit vandaan komt. De meest in het oog springende stappen van hem zijn van recente datum. Zo krijgt hij voor het korten van de specialisten in zorgland de handen op elkaar. Het mag dan zo zijn dat hij de specialistentarieven en het kapotte dbc-systeem van Hoogervorst wat laat aanpakt, het feit dat hij het gevecht met de specialisten alsnog aangaat ligt goed. Sympathie is er ook voor zijn koersvastheid. Bij zijn aantreden koos hij voor gereguleerde marktwerking als richting voor de zorg en daar houdt hij tot op de dag van vandaag aan vast. Zelfs op het hoogtepunt van de bankencrisis toen regeerpartner PvdA, maar ook PVV en SP, zich tegen marktwerking keerde, hield hij vast. Dat is bewonderenswaardig.

Ramkoers

Ondanks deze lofzang zal het antwoord op de vraag ‘wil de zorg Ab Klink terug?’ echter een duidelijk ‘nee’ zijn. RVZ-voorzitter Rien Meijerink zegt het in het Zorgvisie-magazine van deze maand zo: “Het vertrouwen tussen veld en demissionair minister Klink is gedaald tot het nulpunt.” De minister ligt logischerwijs op ramkoers met de Orde van Medisch Specialisten, maar ook van de NVZ vereniging van ziekenhuizen kan hij een rechtszaak verwachten. En met zijn aanpak van de ggz heeft hij bij koepelorganisatie GGZ Nederland ook geen vrienden gemaakt. Kortom, weinig tranen bij de brancheorganisaties over het afscheid van minister Klink. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

9 REACTIES

 1. in mijn ogen heedft klink niet veel goeds gedaan in de zorg.
  1. rookverbod , deels terug gedraaid, eenmans zaken niet volgens eurpoesche wet.
  2. Q -koorts niet adequaat aangepakt te traag
  3. mexicaanse griep groot overschot aan vaccians vernietigds, 30. miljoen euro in rook op gegaan.
  4. epd niet gelukt
  5. donor organen niets verande4rd.
  6 en met iedereen ruzie gekregen
  gelukkig komt hij niet terug

 2. Lees alle reacties
 3. Uiteindelijk zal VWS inbinden. De specialisten zullen flink van zich laten horen, patienten, NVZ rtc zullen steen en been gaan klagen en dan zal VWS de plannen moeten wijzigen. Ieder normaal denkend mens weet dat jet niet kunt maken inkomens te korten zonder goede reden. Bezuinigingen kunnen en mogen geen reden zijn om 25-30% inkomen te moeten inleveren. Overige beroepsgroepen staan tegenwoordig al op de barricades als een loonsverhoging van 3% niet doorgaat, laat staan wat er gebeurd als men 1% moet inleveren!!!

 4. Bij mijn beroepsgroep heeft hij zich in elk geval NIET populair gemaakt. Beginnen met het neerzetten van een zeer negatief beeld van de specialisten, om daarna ongefundeerd een groot deel van het inkomen af te pakken. De strijd is echter nog niet gestreden, eens zien of alle maatregelen die hij heeft genomen stand houden en juridisch rechtvaardig zijn.
  Blij dat íe weg is, slechter kan het haast niet worden.

 5. Of vasthouden aan meer marktwerking in de zorg een goed idee was laat ik graag over aan de specialisten. Maar moed kan hem in ieder geval niet ontzegd worden. Aan de critici zou ik willen zeggen dat het gemakkelijk oordelen is vanaf de wal. Ga er maar aan: al die moeilijke dossiers tot een goed einde brengen. Ik wens Klinks opvolger vast veel succes.

 6. Laten we zijn vasthoudendheid bij het invoeren van het rookverbod in de horeca inderdaad niet vergeten. Waarschijnlijk heeft Klink hiermee meer gezondheidswinst gerealiseerd dan alle financiele en organisatorische interventies van de laatste decennica bij elkaar. En, is een departement van ‘volksgezondheid’ daar niet primair voor bedoeld?

 7. Er zal rechtsom of linksom bezuinigd gaan worden in de zorg. Er zal dus altijd een groep de dupe worden. Bij hervormingen in de zorg ontstaat heel veel weerstand (begrijpelijk)maar maakt wel dat veranderingen tijd vragen en dan kan 4 jaar kort zijn en om de 4 jaar een andere keors wil je ook niet. Is een minister die moet hervormen en bezuinigen niet altijd bij een groep impopulair?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.