Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

VUmc: van reality naar soap

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Welja, geef de communicatieafdeling maar de schuld als je als ziekenhuis een mediaflater slaat. Het gerenommeerde VUmc ging diep door het stof naar aanleiding van een vernietigend onderzoeksrapport over het realityprogramma ’24 uur tussen leven en dood’.
VUmc: van reality naar soap

De onderzoekers spelen de communicatieafdeling nadrukkelijk de zwarte piet toe. De privacy van patiënten was geschonden: de producent liet verborgen camera’s stiekem toch draaien en geluidsmensen liepen vermomd rond in witte jassen. Het hoofd communicatie diende haar ontslag in, wat kon ze anders?

Waar was de raad van bestuur?

Maar waar was de raad van bestuur ondertussen? Die wist nergens van. Het bestuur was naar eigen zeggen ‘slechts summier op de hoogte gesteld’. Aan de andere kant had het bestuur zich ook zelf kunnen laten informeren, wat hij niet deed. Het was altijd goed gegaan en nu waarschijnlijk ook. Dus niet. Toch is bestuursvoorzitter Elmer Mulder nog in functie, terwijl deze officieel eindverantwoordelijk is voor wat er in het ziekenhuis gebeurt. Daar wordt hij, heel behoorlijk zelfs, voor betaald.

Persoonlijk drama

Het VUmc capituleerde na de golf van kritiek van patiënten en medewerkers. De stekker ging uit het programma: 188.000 euro door het putje. Nu lijkt het OM ook nog Mulder als verdachte te gaan vervolgen. Er zijn medisch specialisten voor minder op non-actief gezet. Het is natuurlijk wel een beetje buiten proportie om iemand strafrechtelijk te vervolgen die niet goed heeft zitten opletten. En een persoonlijk drama voor Mulder, in de nadagen van zijn carrière. Maar toch, om dan zo je handen in onschuld te wassen?

Rol van Eyeworks

Ondertussen houdt producent Eyeworks zich stil. Hebben wij Reinout Oerlemans al excuses horen aanbieden? Per slot hebben zijn mensen zich niet geheel aan de afspraken gehouden en bovendien draagt ook een producent verantwoordelijkheid bij het waarborgen van de privacy van gefilmde personen. Twee ton aan gemeenschapsgeld uit een ziekenhuis trekken en je niet willen verantwoorden. Foei. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

Weblog Carina van Aartsen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het OM moet gewoon haar werk doen. Als het je primaire taak is om op te letten en je vergeet de hartbewaking van een patient te volgen die vervolgens sterft verwacht ik dat het OM ook een onderzoek doet. Onzin om dan te spreken over een persoonlijk drama in de nadagen van je carriere. Betrokkenen heeft gewoon zijn werk niet gedaan. En ik vraag me af of de Raad van Toezicht de betrokkenen, zeker nu het OM onderzoek doet, niet minimaal op non-actief moet zetten.

  3. Wie was eigeniljk die verschrikkelijk arrogante man van het VUMC die de dag na de uitzending in het journaal vertelde dat het allemaal goed was doorgesproken en dat de patiënten niet moesten zeuren? Ik heb het idee dat hij zich presenteerde als bestuurder of directeur. Ik denk dat daar een groot deel van de schulkd ligt.

  4. Mulder en Bonjer moeten natuurlijk worden ontslagen. Als zij slechts “summier waren geïnformeerd”, dan valt dat hun aan te rekenen. Hun taak is het immers ervoor te zorgen dat zij volledig worden geïnformeerd. Toen de aap uit de mouw kwam, hebben zij bij Nieuwsuur met veel aplomb verkondigd dat er niets aan de hand was. Zelfs als zij voordien buiten hun schuld onvoldoende waren geïnformeerd (wat dus al onzin zou zijn), zelfs dan hadden zij dat moment, gezien de commotie, ervoor moeten zorgen dat zij wel volledig geïnformeerd waren. Dan hadden zij meteen hun excuus kunnen maken voor dezse schandalige vertoning.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.